Hírforgó

A jövő iskolájáért dolgoznak

Mint arról korábban városunk egésze értesült, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon 72 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program keretében.


A jelen EFOP-3.3.7-17 projekt – amely a „Módszertani megújulás a jövő iskolájáért” címet viseli, fókuszában a „Tanuló univerzum” elnevezésű szabadulószobával – célja olyan tanórán kívüli ismeretterjesztő és fejlődést elősegítő programok megvalósítása, melyek művészeti, kulturális és kreatív tartalommal rendelkeznek és hozzájárulnak a gyermekek különböző kompetenciáinak fejlesztéséhez, ezáltal kiterjesztve és színesítve a neveléshez és képzéshez való hozzáférés lehetőségeit.

Fentiek szellemében rendeztek a projekt címével megegyező szakmai konferenciát szeptember 26-án az Árpád dísztermében. A tanácskozást Nyemcsok Mátyásné igazgatóasszony nyitotta meg, majd Kissné Árvai Melinda projektkoordinátor mutatta be a szakmai programot. Ahogy fentiekben említettük, ennek egyik fontos eleme a két szabadulószoba, amelyeket a kollégiumi tetőtér eddig kevésbé hasznosított részében alakítottak ki. A szobában a műfaj szabályai szerint több ponton elrejtett logikai és ügyességi rejtvények várják a diákcsoportokat. A zárt szobákból történő kikerülés lehetőségét a kulcs megtalálása adja.

A konferencia további részében Schaffer István a kooperatív tanulásról értekezett, valamint bemutatta a Lépésről lépésre programot. Viedler Mónika a projektoktatás lényegi elemeit prezentálta, majd az izgalmas terepbejárás következett.

Mind a projekt egészéből, mind a konferencián elhangzottakból kitűnt, hogy a módszertani megújulás jegyében az iskola nevelői közössége félreteszi a XIX. és XX. században alkalmazott porosz utas megoldásokat.