Hírforgó, Képgaléria, Média

Zenétől a hangosításig

2018. október 1- jén, az Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett Nyitott Könyvtári Hét első napján Paluska György audiotechnikus előadással kiegészített kiállítását hallgathatták, láthatták az arra kíváncsi érdeklődők a szarvasi Városi Könyvtárban.


 A „Zenétől a hangosításig” címmel elnevezett előadás központjában- ahogy a cím is mutatja- a zene, valamint annak a hallgató közönséghez történő eljuttatási módjai, eszközei szerepeltek, legyen az tömeghez szóló, a közösségi életben tapasztalható hanghatás vagy „háztartási” szinten történő, egyéni felhasználású audio élmény. Paluska György évek óta alapos kutatómunkával és lelkes háttérmunkával készül az audiotechnika körébe tartozó előadással összefont kiállításaira, melyre most is a Városi Könyvtár kínált megfelelő helyet, alkalmat. Ahogyan azt megtapasztalhatta az idén is megjelent nagyszámú közönség: az előadó mindig tud újat mondani a téma iránt érdeklődőknek, valamint újat mutatni különleges gyűjteménye darabjaiból, akár a szakértők, akár a laikusok számára is.

Az idei előadás a Zene világnapján került megrendezésre. A megjelent hallgatók méltó módon ünnepelhették ezt a jeles napot, hisz igazi örömzenei élményben lehetett részük az előadást megelőző vendégelőadók műsora által. Liska Tamás és Lovász Gergely gitárjátéka régmúlt idők ismerős dallamait szólaltatta meg többek között Eric Clapton nyomán. A hangszerekhez ezután karakteres énekhangjával Komár János “Jansi” csatlakozott, egy Creedence, valamint egy John Denver feldolgozás erejéig. Műsorukat kitörő taps követte.

Paluska György ezt követő előadása időutazóként kalauzolta végig a hallgatóságot a hanghatást létrehozó, közvetítő, felerősítő audio eszközök őskorától a mai, modern milliós árfekvésű, műtárgy eleganciával bíró, design audiotechnikai tárgyakig. Különleges élményként egy- egy lejátszót, erősítőt, hangszórót működésbe hozva, saját fülünkkel tapasztalhattuk a hamisítatlan retro hangulatot, többek között egy korabeli „Rákosi tölcsérből” szóló hangfelvétel – természetesen Rákosi beszéd – lejátszásával. A szemléltető prezentációban felvonultatott, az adott korra jellemző, néha ikonikus tárgyak (pl. a „Lehet egy kérdéssel több?” televíziós vetélkedő hangszórója), a gyűjtemény darabjai között szinte kivétel nélkül megtalálhatók voltak. Talán csak egyet nem: a kivetítőn bemutatott, japán tervezésű, közel 69 millió forint értékű otthoni erősítő rendszert nem láthattuk élőben – az előadó bánatára is… Reméljük a gyűjtő szenvedély nem múlik és jövőre újabb érdekes kiállítás állhat össze az audio technika világából.