Hírforgó, Képgaléria, Média

„Ez aztán a ribillió, lepottyant egy rakás dió…”

Szakmai-, módszertani nap a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében.


Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ és a GFF Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda szervezésében módszertani szakmai napot tartott 2018. október 17-én az intézmény. Békés megye önkormányzati fenntartású és az egyházmegye fenntartásában működő intézmények két óvodai csoportban hospitálhattak, vehettek részt a szakmai nap műhelymunkáiban. Gyekiczki Istvánné szakvezető óvodapedagógus, főiskolai mesteroktató és Faggyas Jánosné szakvezető óvodapedagógus műhelyébe kaphattak betekintést az intézmény látogatói, az érdeklődő pedagógus közösségek.Az országos lefedettségű programon Budapestről is fogadott látogatót a Gyakorlóintézmény.

A szakmai nap plenáris előadással nyitott, ahol Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár „Van-e új az oNoAP alatt” címmel a köznevelés változatlanul változó rendszeréről tartott előadást az aktuális óvodapedagógiai kérdésekről és a köznevelés tanév kezdetéhez kapcsolódó információiról a részvevőknek.

Faggyas Jánosné szakvezető óvodapedagógus bemutató tevékenységirányításában a szabad játék professzionális szervezésébe engedett betekintést, és a projektpedagógia gyakorlati alkalmazását mutatta be a látogató pedagógusoknak. A középső csoportos gyermekekkel egy „ribilliót” rendezett, ahol a dió sokoldalú megtapasztalásának lehettünk tanúi sok-sok játékos tevékenység által. Az érdeklődő pedagógusok betekintést kaptak a projekttervezés és megvalósítás lehetőségeibe, abba a szakmai munkába, amit a csoport országosan is elismerten végez, „jó gyakorlatként” bemutatva több szakmai konferencián, és innovatív pedagógiai műhelymegbeszéléseken. A bemutatót követő szakmai beszélgetésen a nagyszámú érdeklődő óvónő megoszthatta tapasztalatait, választ kaphatott kérdéseire, folytathatott szakmai konzultációt az intézmény szakvezetőjével.

Gyekiczki Istvánné szakvezető óvodapedagógus, főiskolai mesteroktató interaktív mesefeldolgozást mutatott be „jó gyakorlatán” keresztül.  „Az állatok nyelvén tudó juhász” (hangzó mese) bemutatása, dramatizálása valósult meg nagycsoportosokkal. Az óvodapedagógus elvarázsolta cirkuszos játék keretében a gyermekeket és a jelen levő pedagógusokat is. A mesemondás alatt a gyermekek hangszerekkel, különböző hangok megszólaltatására alkalmas eszközökkel színesítették a mese tartalmi bemutatását. Teremtettek olyan légkört, ahol mindenki a mese aktív megélője, szereplője, és alakítója. A pedagógus látogató csoportok szakmai konzultáción tájékozódhattak a Gyakorló innovációs pedagógiai tartalmairól, és saját pedagógiai munkájukat is bemutathatták, reflexiókat fogalmazhattak meg a látottakkal kapcsolatban a szakvezető szakmai műhelymegbeszélésén. 

A program kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol az óvodapedagógusok egyéb aktuális kérdésekről, a napi gyakorlatban jelentkező nehézségeikről folytathattak párbeszédet.

Bajomi-Nagy Éva
igazgató-helyettes, vezetőtanár