Hírforgó, Képgaléria, Média

„Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz”

Pál apostol zsidókhoz írt leveléből vett igével invitálta meghívóján a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség vendégeit és híveit Zahorecz Pál megválasztott parókus lelkész ünnepélyes beiktatására.


Ez az ige a beiktatás során többszörösen visszatért. Olyannyira, hogy a fenséges hangulatú ünnepi alkalom végén, a beiktatás végén a templomból távozók egy-egy, ezen igével ékesített kicsiny kerámia keresztet kaptak emlékül. A lelkésziktatás szolgáltatás Lázár Zsolt, a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye esperese végezte. Igét hirdetett Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke.

* * *

Az idén 121 esztendős Újtemplom falai közé érkezőket a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör és a gyülekezeti jótét kezek jóvoltából méltóságos virágszőnyeg fogadta, mind a padsorok, mind az oltár esetében, zöldbe és hófehérbe öltözötten. Az Erős vár a mi Istenünk felzengése után Kondor Péter, a Déli Egyházkerület nemrégiben Szarvason felszentelt püspöke hirdetett igét. Igehirdetésében Kondor Péter főként Keresztelő Szent János alázatos munkásságával példálózott János evangéliumából (3.30) vett igével: „Neki növekednie kell, nekem pedig alászállanom.” Mint azt a püspök felidézte, 33 esztendővel ezelőtt, gimnazista diákként ezen igével szívében járult a templom oltára és a gyülekezet elé. Továbbiakban a mai világ törekvései ellenére is a keresztyéni alázatot állította fókuszba. Igehirdetése végén Kondor Péter Isten áldását kérte Zahorecz Pál szolgálatára: „… és tegyen áldássá téged!” – mondotta végezetül.

Az evangélikus beiktatási hagyományok szerint Lázár Zsolt, a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye esperese átvette a gyülekezetbe szóló lelkészi meghívólevelet, majd bensőséges pillanatok közepette beiktatta tisztségébe lelkésztestvérét. Végezetül a püspökhöz hasonlóan ő is az Úr áldását kérte. Ezt követően a jelenlevő lelkésztestvérek mindegyike egy-egy igével bocsátotta útjára az Újtemplom illetve a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium immáron beiktatott új lelkészét.

Ezután a hívek mély lelki várakozása közepette maga Zahorecz Pál lépett a szószékre. Fennkölt szolgálatában megfejtette igeválasztásának titkát, felidézve a 2013-as esztendőt, amikor Finnországban ösztöndíjasként végezte tanulmányait. A finn testvéreknek is lefordította akkori kedvenc slágerét az Animal Cannibals-től: „Minden változik, a lényeg nem.”. Továbbiakban egyfajta evangéliumi parafrázist szőtt a dal köré, rávilágítva, hogy a lényeg: maga az Úrjézus Krisztus sohasem változik. Az ő szeretete átvezet minket korokon, osztályokon, embereken is.

Zahorecz Pál szolgálata után a szívek és a lelkek még tovább emelkedhettek, mivel Szklenár Roberta énekművész-operaénekes egy csodálatos dalművel kedveskedett a beiktatás résztvevőinek.

* * *

Az istentisztelet ezután átalakult gyülekezeti közgyűléssé. Ezen részében az ünnepnek elsőként Jani Jánosné köszöntötte lelkészüket. Kitajkáné Szántai Mária, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatója köszöntésében arra is utalt, hogy örömükre Zahorecz Pál már az elmúlt egy év folyamán máris szépen beépült a gimnázium életébe.

Az igazgatóasszony köszöntését a vajdás diákok lélekmelengetőn gyönyörű műsora követte. Bondor Boglárka felnőtt színművészek művészi színvonalán mondta el Szent István imáját. Szavalatával az idei Szent István Nap zarándoktömegét is megörvendeztette Budapesten a Szent István Bazilika előtt. Dombi Lilla Pazar énekszólóval kedveskedett. Végül a dr. Lengyel Albertné vezényelte énekkar dalcsokorral köszöntötte a beiktatott nagytiszteletűt.

Köszöntést mondott Kondor Péter püspök és Nagy Róbert egyházkerületi felügyelő.

Babák Mihály polgármester, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Szarvas Város Képviselő-testülete nevében Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte fel Zahorecz Pált. Beszédében azt kívánta, hogy a régebben itt szolgált Aradi András lelkész úrhoz hasonlóan az új lelkész is legyen mindig vidám, komoly, gyermek- és gyülekezetközpontú lelkésze az Újtemplomnak.

Köszöntőt mondott dr. Libor Bednár, a poprádi evangélikus testvérgyülekezet lelkésze is.

Mótyán Tibor, a gyülekezet szlovák referense – egyébiránt Szarvas Díszpolgára – mondta az egyik legbensőségesebb köszöntőt.

– Kívánom, hogy térjen vissza e falak közé az 1897 óta itt szolgált lelkészek szellemisége, s így két nyelven, szlovákul és magyarul hangozzék fel az igehirdetés.

S ahogy ilyen alkalmakkor ildomos, a közgyűlés végén maga az ünnepelt emelkedett szólásra.

Nemes gesztusként megköszönte családjának, mentorainak, tanárainak, a maglódi, a tótkomlósi gyülekezetnek a sok-sok segítő szeretetet. S egy szeretetteljes gondolattal idézte meg néhai nagyapja, Zahorecz Pál emlékét, aki gyermekkori csínytevései kapcsán adott időszakokban többször szerepelt a gyülekezeti jegyzőkönyvben, mint maga az Úrjézus. Hozzátéve, reméli, hogy szolgálatával enyhíteni fogja a nagypapa régi csínyjeit.

Köszönete legvégén Zahorecz Pál nagytiszteletű mindenkit fehér asztal mellé invitált egy kellemes baráti délutánra.

Végezetül újult erővel kerengett fel nemzeti fohászunk, a Himnusz, megtörtént a Kondor Péter és Lázár Zsolt esperes vezette ünnepélyes kivonulás és a már említett kicsiny keresztek – „Lona” ajándékaképpen – is gazdára találtak. Szép ünnepnapunk volt.