Hírforgó, Képgaléria, Média

„Tisztelet az 1956-os hősöknek”

Minden tekintetben lenyűgöző, pompás ünnepi élményben lehetett része mindazon látogatók tömegének, akik október 22-én hétfőn a Szarvasi Arborétum épített makett csodái közt barangoltak.


Délelőtt tíztől egész délután négyig a Szegedi Dóm, a mini Lánchíd és az Országház miniatűrjei mentén – egy óránként – Illyés Gyula, Márai Sándor és kortársaik költeményeiből, lélekrendítő Kormorán dalokból, a Himnusz dallamából, táncetűdökből összeötvözve ’56 forradalma elevenedett meg. Természetesen a nagyszerű kompozícióból az Egy mondat a zsarnokságról vagy a Mennyből az angyal mellett a Nemzeti dal sem hiányozhatott, ahogy a tüntető egyetemi diákság 16 pontja sem.

A korhű jelmezekben előadott, abszolút mértékben forradalmi hangulatú káprázatos produkció – amely szinte földhöz szögezte, majd felemelte a katartikus élményzuhatagban lelküket fürdető látogatókat – a messze földön híres nyírbátori Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválok legfennköltebb pillanatait idézte. Akik élenjártak ezen élményzuhatag előidézésében: Sztojka Cintia, Ivanics Alexandra, Lehoczki Orsolya, Korom Gábor, Lakatos Viktória – a Jókai Színház fiatal tehetségei – voltak. A csoda egészét Katkó Ferenc színművész ígéretes színész-rendező tanítványa, Sztojka Cintia rendezte egybe. Az ezekben a hetekben a Szolnoki Szigligetiben nagyszerűen bemutatkozó Lakatos Viktória még ezen kicsiny utcaszínházi etűdökben is felvillantotta tehetségét. Nemkülönben a színpadról jól ismert Korom Gábor vagy a gyönyörűen fuvolázó és éneklő Lehoczki Orsolya, akár az ígéretes színpadi jövő előtt álló Ivanics Alexandra.

Mindent összegezve, csak a gratuláció legfelső fokán köszönhetjük meg a jókais ifjaknak, amiért egy zseniálisan egyedi hangulatú produkcióval tisztelegtek a Mini Magyarország makettparkban ’56 halhatatlan hőseinek emléke előtt. Azt mondhatnók: aki velük ünnepelhetett, soha nem tudja elfelejteni ezt a pazar miniszínházi élményt, amely minden pillanatában az ’56-os pesti utca hangulatát idézte. Egyszerre szívdobbantó, lélekfürdető, fenséges – pestiesen szólva: hidegrázás módon. Hálás szívvel KÖSZÖNJÜK!