Hírforgó, Képgaléria, Média

Pályaválasztási Vásáron jártunk

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének megnyitójával vette kezdetét a Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében az idei Pályaválasztási Vásár 2018. november 14-15-én.


A rendezvény helyszíne most is a Békéscsabai CsabaPark volt, ahová harmincöt középfokú oktatási intézmény, négy felsőoktatási intézmény, tizenegy egyesület és szakmai támogató szervezet, három kamara és hat közigazgatási szerv mellett negyvenegy munkáltató képviseltette magát. A rendezvényre szerdán és csütörtökön összesen 3 500 általános iskolai diák látogatott el.

 A középfokú iskolák között természetesen intézményünk, a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) is berendezte standját, melyet a vásár előtti estén kollégáim ízlésesen berendezek, és így felkészülten vártuk az érdeklődőket.  Ahogyan az várható volt, a következő két napban érdeklődőben nem volt hiány. Iskolánkat 14-én Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony és Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna kolléganő, 15-én pedig Vincze Sándor gyakorlati oktatásvezető képviselte Büttösi Dorina és Csik Krisztina tanulókkal együtt. A szép számú érdeklődőknek hangsúlyoztuk a szakmatanulás fontosságát, illetve felhívtuk a figyelmet a következő tanévtől indítani kívánt új szakmáinkra: a pék-cukrász és vízügyi szakmunkás képzésünkre. Az újonnan indítani kívánt képzéseink is bizonyítják azt, hogy iskolánk, mint már annyiszor az elmúlt években, most is képes a megújulásra, és képes követni a munkaerőpiac állandó változásait azért, hogy tanulóink minél piacképesebb szakmákat tanulhassanak nálunk.

A rendezvény ideje alatti KIS-MESTEREK játék keretén belül az eladó hiányszakmát népszerűsítette 14-én Sutyinszkiné Nagy Zsuzsanna, 15-én pedig Fekécs Magdolna tanárnő Bakulya Miklós, Magyar Dóra és Kuczora Laura kereskedelem ágazati szakgimnáziumi és eladó tanulókkal. Játékos feladatokkal, reklámszlogen rejtvénnyel, díszdoboz készítéssel, díszcsomagolással várták a karzaton kollégáim az érdeklődő kisiskolásokat a rendezvény teljes ideje alatt. Az előkészített anyagok szépen fogytak, ez is azt bizonyítja, hogy a kereskedelmi szakmák iránt egyre növekszik az érdeklődés. Ezt hivatott segíteni a Szabóky Adolf ösztöndíjrendszer is, ami a hiányszakmákat akár 35 000 Ft/hó/tanuló ösztöndíjjal támogatja.

Elmondható, hogy iskolánk iránt igen nagyszámú általános iskolai tanuló érdeklődött a nem környékbeli településekről is, többek között Békéscsabáról, Csorvásról, Elekről, Gyuláról. Nekik ajánlottuk kollégiumunkat, ahol programokban gazdag, rendkívül mozgalmas életre számíthatnak leendő tanulóink. Hangsúlyoztuk, hogy iskolánkban bármikor lehetőség van a látogatásra egy előzetes időpont egyeztetés után. Ahogyan azt az elmúlt években is tapasztaltuk, bízunk abban, hogy a következő tanévtől is sok továbbtanulni szándékozó diák választja majd a Székelyt.

Vincze Sándor gyakorlati oktatásvezető