Hírforgó, Képgaléria, Média

Egy öreg szarvasi ház új életre kelt

November 23-án pénteken bensőséges, mintegy nagycsaládi hangulat közepette kelt új életre a Nap utcai egykori Lohr-ház bejárat felőli szárnya.


Szarvas Város Önkormányzatának jóvoltából Szarvas Város Barátainak Köre avatta új székházát a néhai legendás hírű szarvasi gyermekorvos, majd a néhai nagy szociális érzékenységgel bíró önkormányzati képviselő által lakott házrészben.

A Komép Kft. gondos munkája nyomán elegánssá és meghitté varázsolt falak között, fehér asztalok süteménycsodái és Darida István Vadászkürt Vendéglőjének estebédi illatorgiája várta az érkező vendégeket.

Természetesen egy székházavató nem lehet meg vegymintavétel nélkül, ezért Zsapka János, Janecskó László, Sovány Mihály és több szilvóriumban, birsben és hasonló tüzesvizekben jeleskedő aktivista kupicákkal kínálta a résztvevő hölgyeket, urakat. Az asztalokon már az érkezés perceiben mákos bejgli és hasonló provokatív süteménycsodák halmozódtak.

A Kör szarvasi tagjain kívül tiszteletét tette Pálos Béla, a Baráti Kör budapesti csoportjának vezetője, nemesszívű állandó utazó partnere, Forschner Rudolf társaságában, valamint Giricz Katalin önkormányzati képviselő. Az ünneplőket Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, a Baráti Kör elnöke köszöntötte, majd Hodálik Pál alpolgármester méltatta a felújítás szépséges eredményeit, a Kör tevékenységét, majd sok sikert kívánt a használathoz.

Ezután a Kör elnöke Bődi János lokálpatriótának adta át a szót, aki az előző évtizedben is számtalan kulturális és közösségi ténykedését támogatta Szarvas Város Barátai Körének. Mivel jelen esetben az elnökasszony diszkréten utalt a neves építész közelgő születésnapjára, ő meginvitálta a székházavatón jelenlévőket egy pohár pezsgőre és egy kitűnő vacsorára – amelyet az említett Vadászkürt szakácsai követtek el, fókuszában az utolérhetetlen szarvasi birkapörkölttel és számtalan ínyfürdető sülttel és salátával.

A székházavató fényét emelte dr. Lipcseiné Cziffra Magdolna szavalata, aki az erre a fennkölt alkalomra írt versét olvasta fel a helyi színes sajtópaletta széles érdeklődése közepette. Rómer Ilona festőművész ezúttal nem csak három gyönyörű festményét sorsolta ki ezen az estén – nevezetesen Soványné Nagy Erzsébetnek, Forschner Rudolfnak és Bődi Jánosné Marikának kedvezett a szerencse -, de saját hagyományai mentén népdalcsokorral és műdalokkal is megörvendeztette a vendégeket. Ezek sorában mintegy meglepetésül sajátos sanzonváltozatban elénekelte a Virágoskert az én szívem örökzöldet.

Ezután nem volt más hátra mint előre, a Darida Öcsi féle minőségi ízkompozíció elfogyasztása, majd a tetemes süteménymennyiség közt egy hatalmas „avatótorta” eltüntetése.

Az est további barátkozó részében az is kiderült, hogy Dezső Pista úr, a Kör korábbi elnöke úgy meglepődött a széles sajtópalettán, hogy ünnepi gondolatait nem itt fűzte csokorba. Ígéretet tett arra, hogy azokat publikálja a későbbiekben.

A ragyogóan sikerült székházavatáshoz az előző hetekben számos köri aktivista is hozzájárult munkájával, ahogy az esten felszolgáló bájos hölgyszemélyzet úgyszintén. Természetesen a Baráti Körben az események tovább peregnek, hiszen elindult a nemes hagyománnyal bíró és jótékonysági vásárba torkolló gyűjtőakció és mind Szarvason, mind Budapesten fokozódik a Mikulásváró hangulat.