Hírforgó

Vasárnapi rövidek

Rövidhírek Szarvas város közéletéből.


Kegyelet és emlékezet | A Nemzeti Örökség Intézete november 21-én 17. alkalommal rendezte meg a Kegyelet és emlékezet konferenciát. A Parlament felsőházi üléstermében rendezett tanácskozás homlokterében ezúttal az I. világháború centenáriuma és a kibontakozó temetőturizmus álltak. A tanácskozást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója. A legemelkedettebb hangvételű előadást Pro Patria 1914-1918 címmel Zsigmond Attila formatervező művész, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékbizottság tagja tartotta a Nemzeti Sírkertben felavatott összmagyar első világháborús emlékmű kapcsán. Dr. Boros Péter, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékbizottság elnöke zárszavában ezúttal is emlékeztetett temetéseken és templomokban elvárható etikai és morális normákra.

Az agrártárca államtitkáránál a Történelmi Országközép terve | A Kegyelet és emlékezet konferencia napján Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke eljuttatta a Történelmi Országközép illetve a Megmaradás erdejének tervezetét Bittay Mártonhoz, az FVM államtitkárához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Mittrovszky-kastély tervezett rekonstrukciója | Baginé Tóth Erika, a Városi Könyvtár intézményvezetője a Mittrovszky-kastély rekonstrukciós tervezetét november 21-én átadta az Emberi Erőforrások Minisztériumában a szaktárca illetékeseinek.

Elhunyt dr. Földesi Béla | Megkésve értesültünk a szarvasi születésű neves tanáregyéniség, dr. Földesi Béla (1930-2018) haláláról. Dr. Földesi Béla volt 1986-ban a Debreceni Tanítóképző Főiskola akkor nyílt Békéscsabai Tagozatának vezetője. Azt megelőző gazdag pályafutása során ezrek nőttek fel keze alatt a Debreceni Tanítóképző Főiskolán. Dr. Földesi Béla még ez év október 30-án távozott köreinkből.