Hírforgó, Képgaléria, Média

Növényi hatóanyagok nyomában

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara beiskolázási dékánhelyetteseként kereste meg iskolánkat, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot november elején Csupor Dezső Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztályának elnöke, egyetemi docens.


A kapcsolatfelvételt Uhljar Luca, iskolánk volt tanulója segítette, aki jelenleg a gyógyszerész karon tanul.

A cél, az egyetem és iskolánk közötti kapcsolat erősítése. Az SZTE GYTK az egyik legnagyobb hagyományú és nemzetközileg is elismert hazai gyógyszerészképzőhely. A képzésük döntően a kémia-biológia tantárgy iránt érdeklődők számára jelenthet perspektívát, így nagy örömmel fogadtuk a megkeresést, hiszen iskolánkban emelt szintű biológia tagozaton is folytatunk oktatást. Ezeknek a tanulóknak kínált lehetőséget, hogy egy 2 órás laborgyakorlat során bepillantást nyerhettek az egyetemen folyó képzésbe.

Megérkezve Szegedre, Luca kalauzolt bennünket a karon. Egy érdekes előadást követően két izgalmas feladatot kaptak tanulóink.

A kínafakéreg porított drogját vizsgálták, ki kellett mutatniuk a kinin tartalmát. A kéreg őrölt pora volt az első hatékony szer a malária ellen, de csökkenti a szívritmuszavart is. A kinint nagy hígításban megtaláljuk a tonikban is.

A második feladat a hashajtó drogok (kutyabenge kéreg, aloé, szennalevél, rebarbara gyökér) vizsgálata volt.

Nagyon közvetlen és barátságos hangulatban telt a délután, és a foglalkozás végén még ajándékot is kapott mindenki. Érdekes és hasznos délutánt töltöttünk el Szegeden, amit köszönünk az egyetemnek és az  Öregdiákok Baráti Körének is, akik az utazást anyagilag támogatták. Reméljük, hogy a diákoknak ez az alkalom is segítséget nyújtott ahhoz, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb továbbtanulási célt.

Borzovánné Burai Julianna és Kéri Bernadett szaktanárok