Hírforgó

Centenáriumi Kékesi emlékbélyeg

Ez év szeptember 17-én lesz századik születésnapja – nyolcszáz hazai és külföldi bélyeg alkotójának – Kékesi László bélyegtervező grafikusművésznek, Szarvas Város Barátai Köre alapító tagjának.


Városunk nemzetközi rangú jeles szülöttjének centenáriuma alkalmából ifj. Kékesi László jóvoltából kaptuk meg az alábbiakban bemutatott emlékbélyeget. Amelyhez maga ifj. Kékesi László – lévén jeles irodalmár szépíró és monográfus – fűzött kedves gondolatokat.

„A „halmozott kisgrafika” ötletét még Ő adta, amikor egy-egy metszetét szerette volna bélyegen látni. Ez csak egyetlen alkalommal (1991-ben) és részben sikerült, amikor a Magyar Posta megrendelésére karácsonyi levelezőlapot készített, és annak benyomott bélyege („Háromkirályok”) és grafikája („Hírvivő angyal a betlehemi pásztorok között”) egy-egy linómetszetének aktualizált változataként került kiadásra.

Most, a jeles évforduló közeledtével a postabélyegek szelvényeire egy-egy linótervet használtunk fel. Befejezetlen önarcképét (op. 493, szöveggel ellátva) és egy, 1981. évi ex libris tusrajzát (op. 137, oldalán az időszerű „60 éves a KBK” feliratozással) szerkesztettük a szelvényre.

A számítógépes szerkesztés munkáit a művész unokája, Kékesi László Attila végezte. A nyomdai munka térítés ellenében, a Magyar Posta Zrt. Filatéliai Központ „Személyes bélyegem” akciója keretében készült el.”

Őszintén reméljük, hogy ezen néhány sorral is hozzájárulunk a nagyszerű freskófestő tehetségből bélyegtervező géniusszá magasodott művész emlékének ápolásához.

A Szerkesztő