Hírforgó

Folytatódtak az adócsökkentések a 2019-es évben is

Adócsökkentéseket hozott a 2019-es év is.


Magyarország 2017-ben elnyerte az Európai Unióban a legnagyobb adócsökkentő címet. Az adócsökkentési politikáját a kormány folytatja 2019-ben is.

Többek között folytatódik a gyermekes családok támogatásainak kibővítése, januártól havi 40 ezer forint lett a kétgyermekesek családi adókedvezménye.

Míg 2010-ben mindösszesen 12 milliárd forintot fordított az állam családi adókedvezményre, és a nagycsaládosoknak járt csupán néhány ezer forintos havi adóenyhítés, addig az idén a Pénzügyminisztérium számításai szerint 360 milliárd forint marad a legálisan dolgozó és gyermeket nevelő szülőknél a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Emellett az UHT és az ESL tej áfája 5 %-ra csökkent. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 % személyi jövedelemadót kell fizetni. A legkisebb vállalkozások áfa alóli mentessége 8 millió forintról 12 millió forintra nőtt január 1-jétől, emellett megszabadulnak az áfa-bevallás kitöltésének kötelezettsége alól is. Az adóhivatal százezer egyéni vállalkozónak elkészíti a bevallási tervezetet.

Emellett 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Az adminisztráció egyszerűsítésének jegyében öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 %-os különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.