Hírforgó, Képgaléria, Média

Az Erasmus+ program keretében ismét Finnországban jártak a vajdások

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2017 őszén értesült arról, hogy nyertes pályázattal rendelkezik az Erasmus+ program keretein belül.


A finn Joroinen gimnáziumával együtt a résztvevő diákok arra tettek kísérletet a projekt során, hogy megvizsgálják saját országuk, kultúrájuk alakulását az 1820-as, 1920-as és 1990-es években. Az önállóan elvégzett kutatások öt területet foglaltak magukba: a sport, a művészetek, a társadalom/politika, a tudományok és a mindennapi élet világát. Az előkészítő munka során a tanulók számos érdekes ténnyel, személyiséggel és helyzettel találták szembe magukat, ismereteik szélesebb körűek lettek a vizsgálódásaiknak köszönhetően.

A pályázat szokás szerint csereutazásokat is magában foglal. 2018 őszén 13 finn diák érkezett Szarvasra két pedagógus kíséretében. Az itt eltöltött idő alatt megismerhették a város és környéke azon nevezetességeit, ill. helyszíneit, amelyek relevánsak lehettek a projekt szempontjából, valamint egy napot a fővárosban is eltöltöttek. A program során már azon is elgondolkodhattak, hogy a majdan Finnországban leforgatott animációs filmek magyar szempontból milyen érdekességeket tartalmazhatnak. Az anyaggyűjtés tehát már Szarvason megkezdődött.

Január 15-én aztán a vajdás diákok viszonozták a látogatást. A hosszú utat a tanulók a partnerek családjainál pihenhették ki este, majd szerdától hétfőig minden délelőttöt azzal töltöttek az iskolában, hogy a filmek anyagát összeállítsák. Az előkészületek után a történeteket kellett megtervezniük, majd megalkotni a figurákat. A végeredmény egy 9 perces kisfilm lett, melyben minden terület helyet kapott néhány perc erejéig. De a finnországi egy hét természetesen nem csak a munkáról szólt.

Vendéglátóink az együtt töltött délutánokra érdekes és szórakoztató programokat állítottak össze nekünk. Egy földalatti barlangban jég- és hószobrokat csodálhattunk meg, szánkóztunk, korcsolyáztunk, sőt, egy új sportággal, a curlinggel is megismerkedhettünk. A hétvége sem telt eseménytelenül: szombaton egy közeli kisvárosba utaztunk, ahol kb. egy órán át gyalogoltunk hótalpakon az erdőben, majd a hideget és a testmozgást ebéd előtt a pici, de színvonalasan berendezett fürdőben pihentük ki. A fürdés mellett lehetőségünk volt kipróbálni többféle szaunát is, a legbátrabbak pedig megmerülhettek az avantónak nevezett, tóba vágott lék jéghideg vizében is.

Hétfő estére elkészült a film is, amit a búcsúbuli nyitányaként együtt néztünk meg a rajzteremben. Többé-kevésbé elégedetten vettük tudomásul, hogy a Joroinenben töltött egy hét munkája meghozta gyümölcsét, így nem maradt más hátra, mint hogy együtt töltsünk egy felszabadult estét. Ennek végeztével már csak a pakolás várt otthon mindenkire, majd kedden reggel könnyes búcsút vettünk házigazdáinktól. Helsinkiből hazafelé még kihasználtuk, hogy Amszterdamban több óránk volt a csatlakozásig, így bevonatoztunk a városba és néhány órát itt is eltöltöttünk.

Élményekben gazdagon érkeztünk meg Szarvasra hajnalban, ahol meglepve tapasztaltuk a napközben lehullott hó mennyiségét. Így, ha csak egy kicsit is, de vissza tudtuk magunkat képzelni az elmúlt egy hét hangulatába, és könnyebb szívvel tértünk haza.

Németh Judit és Bencsik Péter