Képgaléria, Média, Sziréna

Szolgálatba állt a szarvasi vízszállító

A tűzoltószert ma délelőtt Haskó György tűzoltó alezredes, mb. igazgató-helyettes adta át Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok valamint a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság részére. A rendszerbeállító rendezvény keretén belül az alezredes röviden ismertette a szer képességeit és jövőbeli feladatait, valamint sok sikert kívánt a tűzoltók részére további munkájukhoz.


Összesen nyolcvanhárom járművet, köztük vízszállítókat, magasból mentőket és ügyintézői gépjárműveket, adtak át több mint hárommilliárd forint értékben katasztrófavédelmi feladatok végrehajtása érdekében december 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A főigazgatóságunk több éve tartó program keretében végzi az ország összes tűzoltóság szerállományának a fejlesztését, ennek egyik mozgatórugója volt a magyar tűzoltógépjármű fejlesztésének beindítása és célja elöregedő szerállomány frissítése.

Ennek a projektnek a folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával, történt meg a decemberben átadott különleges szerek beszerzése. A most rendszerbe álló 10.000 literes vízszállító alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, valamint málházása képessé teszi az önálló beavatkozás elvégzésére is.

A Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területe nyolcszáz négyzetkilométeren
nyolc települést fed le, ahol több mint 42.000 ember biztonságáért dolgoznak nap-nap után. A vízszállítót hiánypótló szerként jelenik meg a tűzoltóság mindennapjaiban, ezzel is tovább erősítve beavatkozó képességeiket.

Az ilyen különleges szerek rendkívül fontos szerepet töltenek be, ugyanis a szarvasi tűzoltók által védett területen nagyszámban fordulnak elő olyan külterületi vagy mezőgazdasággal összeköthető tűzesetek ahol a szerek vízzel való ellátása nem megoldható vezetékes hálózatról, valamint több olyan ipari létesítmény is található a működési körzetben, ahol egy esetleges beavatkozásnál nagymennyiségű víz azonnal helyszínre juttatására van szükség.

Egy további vonzata annak, hogy a vízszállító a szarvasi laktanyába kerül, hogy kiemelkedő káreseteknél nem kell más tűzoltóságokról elriasztani szereket, így azok beavatkozó képessége nem gyengül több párhuzamosan végzett beavatkozás ideje alatt sem.

A gépjármű rendszerbeállítását követően a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a megye legmegbízhatóbb és legkorszerűbb különleges szerével fog rendelkezni. Az új szer lehetőséget ad, hogy a tűzoltóság korábban nem látott hatékonysággal avatkozhasson be káresemények alkalmával, ezzel erősítve Szarvas és környező településeinek biztonságát.

Fotós: Trabach János c. tű. ftőrm. – Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság