Hírforgó

Civil áldozatokra emlékeztek Farkasréten

Február 13-án – az idén már tizenötödik alkalommal – emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete által rendezett megemlékezésen a budapesti ostrom civil áldozataira.


A hagyományok jegyében a temető 19/1-es parcellájába lévő három tömegsírnál – ezek a Regnet-ház, a Vitéz utca 2. és a Fő utca 59. alatti házakban meghaltak földi maradványait őrzik – koszorúkat helyeztek el. A kegyeletteljes főhajtáson Radnainé Fogarasi Katalin NÖRI főigazgató társaságában megjelent a Nemzeti Kegyelet és Emlékhely Bizottság több tagja – köztük Zsigmond Attila -, a politikai közélet jónéhány szereplője, civil egyesületek képviselői és a budapesti diákok népes csoportja.

Az áldozatok síremlékénél Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy Magyarország második világháborús embervesztesége a korabeli határok figyelembevételével 830 és 950 ezer fő közé tehető.

– Ezek a sírok figyelmeztető jelek. Figyelmeztetik a jelen politikusait és katonáit arra, hogy aki szabadjára engedi a háború démonjait, annak a katonai dicsőség áhított megszerzése mellett óhatatlanul ártatlan emberek sokaságának a vére fog száradni a lelkén – mondta a honvédelmi tárca korábbi vezetője.

A megemlékezésen Fekete Borbála (ének), Bolya Mátyás (koboz) és Szokolay Dongó Balázs működtek közre. Hende Csaba emlékbeszéde után a jelenlévők egy szál virágot helyeztek el a sírokon.

Babák Mihály polgármester és Szarvas város közössége nevében Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke rótta le kegyeletét.