Hírforgó

Nagy István agrárminiszter Mezőhegyesen

Nagyszabású agrárfórumot rendeztek február 19-én Mezőhegyesen. A térség gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű tanácskozás fókuszában Nagy István agrárminiszter előadása volt.


Ahogy arra már a fórumot megelőző sajtótájékoztatón is utalt, Nagy István kifejtette, hogy döntő változások előtt áll a magyar agrárium egésze.

Kiemelte, hogy belátható időn belül megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ. A kormány évente 17 milliárd forintot biztosít az öntözőrendszerek fejlesztésére, aminek következtében 2 év leforgása alatt 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ről szólva hangsúlyozta, hogy az a hagyományokra építkezve vezetődik át a 21. Századba.

Az építkezések évét jelzi – ez már a sajtótájékoztatón is megfogalmazódott -, hogy 50 milliárdos keret szolgálja a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztéseket, ebből 10 milliárd forint jut a magyar borászatnak. Energetikai fejlesztésekre az agráriumban 35 milliárdos pályázati keretet biztosítanak.

Sürgősen megoldandó feladat az osztatlan közös birtoktestek rendezésének ügye, amely 4,6 millió embert és 2,5 millió hektárt érint.

Nagy István kiemelten foglalkozott a magyar gazdatársadalom számára megkerülhetetlen digitalizáció jelentőségével is. Mint arra szemléletesen utalt, egy 800-as tehenészetet a jövőben egy-két fős állomány is ki tud szolgálni a legkorszerűbb digitalizációs technológiák alkalmazásával.