Hírforgó, Képgaléria, Média

Polgári bankett az Árpádban

A régi idők polgári hagyományát élesztette újjá Forschner Rudolf lokálpatrióta, Szarvas Város Baráti Körének Budapesten élő tagja. Az idei március 15-én a városi ünnepséget követően barátait egy tüzes gulyásbankettre invitálta az Árpád kistermébe.


Az ízek mesterfokán készült gulyásról, valamint a nemes borok felszolgálásáról a Turul Vendéglő stábja gondoskodott. Pohárköszöntőjében Forschner Rudolf elmondta, hogy ezzel a bankettel hagyományt kíván teremteni, majd a márciusi ifjakra, a magyar haza szabadságára ürítette poharát.

A bensőséges, ugyanakkor emelkedett hangulatú bankett a délutáni órákig tartott, kellemes beszélgetésekkel és emlékidézésekkel tarkítva.

* * *

A helyi hagyományok jegyében zajlott ezt megelőzően a Zenepavilonnál rendezett városi ünnepség. Tizenegy előtt a Szarvasi Rezesbanda adott térzenét, majd az ünnepség kezdetén Babák Mihály polgármester frappáns köszöntőjében kiemelten szólt arról, hogy sokan ma sem értik magyarságunkat.

Az ünnepi műsorban ifj. Csasztvan András vezetésével a Tessedik férfitáncosai, a Szarvasi Férfikar, valamint Szemerédi Bernadett, Timkó János és Ragány Misa színművészek működtek közre.

Dankó Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszédében a magyarság, a magyar lét jelentőségét méltatta.

Az ünnepség ezúttal is a kegyelet virágainak és koszorúinak elhelyezésével ért véget a Szent Klára-templom kertjében álló ’48-s Emlékműnél. A megemlékezésen a szokatlanul szeles időben mintegy kétszázan vettek részt.

* * *

Mint az ismeretes, sok évtized kihagyása után Szarvason is harminc esztendeje, 1989-ben került sor a Németh-kormány által munkaszüneti nappá nyilvánított Nemzeti Ünnep megünneplésére. 1989. március 15-én megtelt a Szabadság út az ünneplő tömeggel, amelyet egy nemzeti lobogót tartó lovas huszár vezetett fel. Az MDF aktivistái a szabad sajtó lapjait osztogatták.