Hírforgó, Képgaléria, Média

Március 15.-ei ünnepre készülve

Március 15. hetében az ünnepre hangolódás jellemezte a gyakorló óvodás gyerekek mindennapjait. A változatos és többféle tevékenység segítette a gyermekek érzelmi nevelését, nemzettudatuk alakítását.


A márciusi ünnepünkkel a Szamóca csoportos kicsik először találkoztak az óvoda keretein belül. Zászlókészítés, nyomdázás közben hamar megtanulták nemzeti zászlónk színeit és hangosan mondogatták: “Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!”.

A Tulipán csoport is megismerkedett a huszárok hagyományos öltözékével, és a Magyar zászló színeivel. A hét folyamán sok huszáros, lovaglós dalt énekeltek, meneteltek a gyerekek a saját maguk készítette papír huszárokkal, vagy vígan lovagoltak hintalovaikon.

A Panda, és Cseresznye csoportban egy-egy történetben hallgathatták meg a nagycsoportosok a szabadságharc eseményeit. Játékaikban megjelentek a katonák és a várépítés, a katonai tábor. Barkácsolással elkészítették a vár lakóit, és a huszárokat. Saját katonás játékukhoz csákókat, zászlókat készítettek, és a lányok bográcsban főztek ebédet a „hős  katonáknak”. A Cseresznyések, és Búzavirág csoportosok játék közben átváltozhattak lovas huszárrá! Csákóban, falovacskákon lovagoltak, vagy épp a széküket nevezték ki paripákká, és vidáman énekelve, mondókázva „vágtattak a csatába védeni a hazát, a szabadságot”!

A lányok főleg pártákat, népviseletbe öltözött bábokat díszítettek, vagy zacskóbáb huszárokat készítettek, báboztak, a fiúk pedig paripákat barkácsoltak. Szinte állandó, izgalmas játéktéma volt a katonás társasjáték.

Az ünnep megkoronázásaként március 13-án, vagy 14.- én mindegyik csoport elsétált Kossuth Lajos szobrához. Ott lelkesen hallgatták a Kossuth nótát, vagy/és Petőfi Sándor Nemzeti dalát az óvó nénik előadásában. Az általuk készített nemzeti színű zászlókat, szíveket, madarakat, virágokat helyezték a szobor köré.

Ezen a héten még a hittan foglalkozásokon is a hazaszeretetről beszélgettek a gyerekek. Imádkoztak szüleikért, és magyar hazánkért:

 „Szeress engem Jó Istenem,/Szüleimet tartsd meg nekem/Oltalmazd meg családunkat,/Áld meg, áld meg szép hazánkat!”/Ámen

Gyekiczki Istvánné