Hirdetmények, Közlöny

Hirdetmény a Szarvasi Járásbíróságra történő ülnökjelölésről

A Köztársasági Elnök a 95/2019. (III. 5.) KE határozatában a 2019. március 7. és 2019. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki a bíróságok ülnökeinek megválasztását.


Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Országos Bírósági Hivatal elnökének 20.SZ/2019. (II. 21.) határozata alapján a Szarvasi Járásbíróságra a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban részt vevő ülnököket választ.

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 680. (5) bekezdése értelmében a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag

a) pedagógus,

b) pszichológus, vagy

c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Pedagógus ülnököt jelölhetnek a Szarvasi Járásbíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei. Nem pedagógus ülnököket jelölhetnek az egyesületek — kivéve a pártokat -, a foglalkozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint az őket a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti foglalkoztató vagy korábban foglalkoztató szervezetek.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70. életévet el nem érő magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

A jelöléshez csatolni kell azt az elfogadó nyilatkozatot, amely tartalmazza a jelölt nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, szakképzettségét, foglalkozását, munkahelye nevét és címét, egy hónapra járó távolléti díja összegét, valamint az aláírását. A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja azt, hogy nem állnak fel vele szemben a jogszabályban rögzített kizáró okok. A nem pedagógus ülnökjelöltnek igazolnia kell a megválasztásához szükséges adatokat és tényeket. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.

A jelöléshez szükséges nyomtatványok beszerezhetők a Szarvasi Polgármesteri Hivatal Titkárságán (5540 Szarvas, Szabadság út 36.), illetve letölthetők a www.szarvas.hu honlapról. A hiánytalanul kitöltött nyomtatványokat és a hatósági erkölcsi bizonyítványt a Szarvasi Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani 2019. április 15-ig.

Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató megtekinthető a Szarvasi Polgármesteri Hivatalban és a www.szarvas.hu honlapon.

Szarvas, 2019. március 18.

Babák Mihály polgármester