Hírforgó, Képgaléria, Média

Böjti portya Nagylakon

Március 20-án szerdán a mai Románia legegységesebb – kulturális, vallási, szlovák nyelvű – nemzetiségi szigetét alkotó Nagylakra utazott Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára a szarvasi evangélikusok képviseletében.


Mótyán Tibor ezen a napon – folytatva a hosszú évtizedek óta gyümölcsöző Nagylak-Szarvas kapcsolatok hagyományait – Juraj Bálint evangélikus nagytiszteletű és Pavel Krkos gyülekezeti felügyelő, valamint a nagylaki evangélikus közösség egésze meghívásának tett eleget. Böjti sorozat lévén a házigazdák arra kérték, hogy a náluk is szokásos böjti sorozat reggel áhítata során a szarvasi evangélikusok böjti hagyományairól prédikáljon Juraj Bálint nagytiszteletű társaságában. Mindezt meg is tette a hétköznap ellenére szép számú gyülekezeti hívek jelenlétében az oltár színe előtt.

Lélekemelő módon emberséges prédikációjában Mótyán Tibor felidézte a régi idők szarvasi tótságának hagyományait, amikor is böjt idején mind a szarvasi tanyavilágban, mind a belterületen a családok egyszerre tettek eleget test és lélek, valamint a környezet megújulásának, megtisztulásának.

Mint az a Mótyán Tibor templomi szolgálatát követő baráti reggeli során kiderült – a reggelit Juraj Bálint, Pavel Krkos és gyülekezeti munkatársak adták a szarvasiak tiszteletére – a böjti sorozatot Nagylak szlováksága az ökuménia jegyében olyannyira gyakorolja, hogy másnapra várták Arad zsidó gyülekezetének egyik prominens vezetőjét.

Mótyán Tibor már szolgálatában, de a fehér asztal mellett is elmondta, hogy elkísérte őt dr. Demeter László, a város korábbi polgármestere, valamint jelen sorok írója.

Dr. Demeter László nagy örömmel vállalta az utat, mivel ez év decemberében éppen harminc esztendeje a forradalom aradi harcai következtében – néhai Lohr Gyula, néhai Klenk József és mások társaságában – Nagylakon át tért vissza Magyarországra.

Jelen sorok írója a Ceausescu bukását követő teleken számtalan alkalommal járt Nagylakon. Utoljára kilenc esztendővel ezelőtt, néhai Benkő Géza és néhai Gergely László társaságában, amikor is közkívánatra a nagysikerű Temetőkönyvet vitte a Cervinus Teátrum a nagylaki színjátszókör meghívására.

A baráti hangulatú reggeli csakhamar munkamegbeszéléssé alakult, mert Juraj Bálint egy, a nagylaki tanyavilág történetét bemutató monográfián dolgozik.

A nagylaki evangélikus templom belsejében pedig szépen olvasható az az emléktábla, amely megörökíti a neves történész, Haan Lajos egykori nagylaki szolgálatát, továbbá Milan Rastislav Stefánik családtagjának szintén itteni szolgálatát.

A baráti beszélgetés után a Mótyán Tibor vezette szarvasi trió szétnézett még az abszolút mezővárosi hangulatot hordozó piactéren és beköszönt a szlovák identitását büszkén hordozó Koliba étterembe, ahol szarvasi zenészek, színészek és csoportok jócskán megfordultak az elmúlt évtizedek során.

Minden jel szerint ez a böjti nagylaki portya érdemi helytörténeti és honismereti kapcsolatbővítéssel folytatódhat a közeli napokban.