Hírforgó

Lengyel-magyar kapcsolatokról tanácskoztak a Pedagógiai Karon

Két nappal a Lengyel-Magyar Barátság Napja előtt, március 21-én a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara folytatta azon nívós tevékenységét, amelyet már hosszú évekkel ezelőtt a lengyel-magyar illetve a határon túli magyar tanár- és tanítóképzés élő kapcsolataiban felvállalt.


Ezen a napon „Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában” címmel rendezett konferenciát. A tanácskozás a Waczlaw Felczak Alapítvány által kiírt „Örökéletű tölgy” című pályázati program keretében valósult meg.

A konferenciát köszöntötte Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Takács Árpád kormánymegbízott, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere.

A házigazda dr. Licspei Imre dékán nyitóelőadásra Kozma Gábort, a Gál Ferenc Főiskola rektorát kérte fel, aki a „Barátságra nevelve – a lengyel példa” témakörben értekezett.

Ezután a délelőtti szekcióban elhangzott Maria Zima „Lengyel menekültek Magyarországon” című előadása. Kelemen Erzsébet-Ewa Szalek Teleki Pál Lengyelország-politikáját elemezték, különös tekintettel előbbi előadó Teleki drámájára.

Élményszámba ment Cséby Géza előadása, aki a lengyel menekültügyet személyes családi emlékei alapján mutatta be.

A szünetben poszterkiállítás nyílt a Pedagógiai Kar hallgatóinak lengyel – legfőképpen magyar történelmi vonatkozású – témájú szakdolgozataiból.

A Kelemen Erzsébet által vezetett második szekció témáit Maria Zima nagyívű áttekintése vezette fel „Magyar katonai alakulatok Varsó térségében 1944-ben” címmel.

Érdekfeszítő előadásában dr. Molitorisz Pál dr. Lengyel Béla tábornok életútját vázolta fel.

Végezetül Gurka Dezső egy ragyogóan felépített és a Pedagógiai Karra tökéletesen illő előadásában a magyar középiskolai tankönyvek alapján elemezte a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok interpretációját. A minden pillanatában sordó lendületű elemzésből kitűnt, hogy Lengyelországban sokkal árnyaltabb mélységekben tanítják a két ország közös történelmi szálait.

E mostani konferencia mintegy mintegy előjátéka volt a 2019. május 24-re tervezett egyházi, katonai díszünnepségnek, amelynek során lengyel és magyar egyházi és világi méltóságok jelenlétében fogják a Lengyel-palota falán leleplezni Lengyel Béla altábornagy emléktábláját, lévén ez évben a tragikus végű varsói felkelés 75. évfordulója. Ez alkalomból Szarvasra érkezik egy lengyel és egy magyar katonai díszegység is, katonazenekarok kíséretében. A Szent Klára-templomban pedig szentmisét celebrálnak Lengyel Béla és a varsói hősök emlékére.