Hirdetmények, Közlöny

Hirdetmény

A Szarvas Város közigazgatási területén tapasztalható illegális hulladék-elhelyezés nem csak a város polgárainak alapjogait, komfortérzetét sértő magatartás, hanem súlyos szankciókkal járó szabálysértés vagy bűncselekmény megvalósítására is alkalmas.


A következő, jelenleg hatályos törvényi előírásokkal hívom fel minden szarvasi lakos és városunkban tartózkodó személy figyelmét a jogsértő magatartástól történő tartózkodásra.

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 196. § (2) bekezdése értelmében, aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, köztisztasági szabálysértést követ el, amelynek elkövetője 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el. Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi C . törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Szarvas, 2019. március 26.

Dr. Melis János címzetes főjegyző