Hírforgó, Képgaléria, Média

Ismét ÁSZÉV döntőben az ügyvitelesek

Az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye (ÁSZÉV) elődöntőjét 2019. március 7-én rendeztük iskolánkban, a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.


A résztvevőknek on-line interaktív tesztet kellett kitölteniük, ahol 100 db ügyviteli ismeretek témakörébe tartozó kérdésre válaszoltak. 

A verseny végén az elért százalékokat láthatták a tanulók a kijelzőn. Mindannyian izgatottan vártuk, hogy részt vehetnek-e a döntőn, ahol írásbeli emelt szintű érettségi feladatot kell megoldani a versenyzőknek, valamint szóban is számot kell adni addig megszerzett ismereteikről.

2019. március 18-án nyilvánosságra hozták a sorrendet, Szatmári Réka 83 ponttal – az első helyezett tanulóval azonos pontszámmal – 2. helyen, Králik Fanni Bianka pedig 78 ponttal 11. helyen – szintén pontazonossággal – jutott a döntőbe a legjobb 30 közé. Ebből is látható, milyen szoros volt a mezőny.

A végső megmérettetésre 2019. április 8-9-én Szolnokon került sor. A verseny megnyitója 13:30-kor kezdődött, az írásbeli vizsgafeladat 14 órától 17 óráig tartott, melynek az első része egy tesztfeladat volt, a második pedig egy számítógépen elvégzendő feladatsor operációs rendszer kezelési, szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatokkal.

Másnap fél 8-kor volt az írásbeli dolgozatok betekintése. A szóbeli vizsgák az első körben lévő versenyzők számára 8-tól kezdődtek a 4 tagú vizsgabizottság előtt, a 2. körben lévők 10 órától vizsgáztak. A szóbeli tétel két részből állt, az „A” rész egy kifejtős, elméleti kérdés volt, ahol a tárgyalásról szerzett ismeretekről kellett számot adniuk a tanulóknak, a „B” részben pedig 4 gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk.

A lányok így vélekedtek a versenyről:

„Már a verseny előtti napokban is nagyon izgultunk, mert nem tudtuk, hogy mennyire lesz nehéz. Az írásbeli megtekintése után fellélegezhettünk, mivel jó eredményeket értünk el. A szóbeli vizsgarészt nehezebbnek találtuk, de ennek ellenére is megpróbáltunk a legjobb tudásunk szerint teljesíteni. A megmérettetés alatt kellemes volt a hangulat, a résztvevők és a szervezők is nagyon segítőkészek voltak. Ez a döntő sokat segített az érettségire való felkészülésben, hiszen megtapasztalhattuk, hogy milyen egy vizsga. Ezúton is szeretnénk megköszönni szaktanáraink – Fekécs Magdolna, Kiss Zsuzsanna és Kugyela Tímea – felkészítő munkáját, illetve az iskola támogatását.”

Szoros versenyben Szatmári Réka 9. helyen, Králik Fanni pedig 10. helyen végzett pontazonossággal, a sorrendet az írásbeli eredménye döntötte el. Kiemelkedő teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk.

Kugyela Tímea szaktanár