Sziréna

Békés megyeiek a legjobbak között

Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy az idén is az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon rendezték meg április 27-én a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjét. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség által szervezett megméretésen az általános és középiskolások újra összemérhették tudásukat.


Negyvennégy csapat – húsz-húsz általános és középiskolás, a tavalyi két győztes csapat, valamint Szlovákia és Szerbia versenyzői –, négyszázötven résztvevő állt az országos döntő elé, amelynek megnyitója előtt dr. Petró Tibor ny. pv. alezredes ismertette a verseny menetét és szabályait. Majd a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR hivatásos mentőszervezet vezetőjének köszöntő szavai nyitották meg a rendezvényt. Az ezredes azt kívánta a versenyzőknek, a csapatmunka és az a fajta együttműködés vezérelje mindannyiukat, amely a HUNOR tagjait is motiválja minden alkalommal. Dr. Endrődi István tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke megnyitó beszédében gratulált a fiatal versenyzők eredményeihez, amelyek azt mutatják, hogy rendkívül felkészültek a csapatok. Az ezredes megköszönte a tanárok és a felkészítő kollégák segítségét, majd sportszerű, balesetmentes versenyzést kívánt.
 
A csapatokat ezt követően tizenkét állomásos, változatos feladatsorozat várta a versenyen. Nyolc feladatot kötelezően, míg négyet ajánlottan kellett végrehajtani. Az első állomás elméleti versenyszám volt, laptopon töltöttek ki tesztet a versenyzők. A második, környezetvédelmi állomáson a csapatok tagjainak „sítalpakon” közlekedve kellett kiválogatniuk és szelektív hulladékgyűjtőbe tenniük az újrahasznosítható anyagokat. A harmadik állomáson tűzvédelmi feladat várt a fiatalokra, alapvezetéket szereltek osztóval.
 
Árvízvédelmi feladat volt a negyedik állomás, harminc darab homokzsákkal buzgárelfogó medencét építettek a csapatok tagjai. Az ötödik állomáson a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársai viharjelzésre és térképismeretre vonatkozó kérdésekkel várták a csapatokat. A hatodik állomáson komplex mentési feladat várt a gyerekekre. Akadályokkal nehezített pályán, négyen egymás mögött, a másik vállát fogva kellett közlekedniük, azonban az első három versenyző látását korlátozták, így a sorban utolsó társuknak hang nélkül, kézjelekkel kellett irányítani a többieket.
 
Részben hasonló feladat várt a csapatokra a hetedik állomáson, amely a „tájékozódás korlátozott látási viszonyok között” címet viselte. A csapatok két részre oszlottak, egy csapattag látását korlátozták. Egy másik társa rádión keresztül irányította őt addig, amíg a bekötött szemű csapattag magához nem vette a pálya végén található babát. Ezek után a babát át kellett vinni a másik csapathoz, amely tagjainak visszafelé kellett végrehajtaniuk a feladatot. A nyolcadik, elsősegélynyújtó állomáson a Magyar Vöröskereszt egy tagjának „fej-és karsérülését” kellett ellátni az Országos Mentőszolgálat által meghatározott kötözési módszerek szerint. Emellett a gyerekek bemutattak egy stabil oldalfekvést, az újraélesztést prezentálták egy ambubabán, illetve egy tíz kérdésből álló tesztet is kitöltöttek.
 
A kilencedik állomáson a Főváros Vízművek munkatársai tartottak bemutatót, míg a tizediken a Zsámbéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség ismertette a tűzvédelmi és polgári védelmi feladatok rendszerét. A zsámbékiak tűzoltó múzeumuk néhány relikviáját is bemutatták a gyerekeknek. A tizenegyedik állomáson a Sólyom Speciális Mentőszolgálat tagjai ismertették, milyen esetekben van szükség speciális mentőkre, milyen feladatokat végeznek a kárhelyszínen. A tizenkettedik állomáson a WWF Magyarország munkatársai az állatvédelemmel kapcsolatos feladatokat ismertették.
 
A versenyt az általános iskolások között a tavalyi győztes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Petőfi Sándor Református Általános Iskola csapata nyerte, a második helyen a Vas megyei Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata végzett, míg a dobogó képzeletbeli harmadik fokát Csongrád megyéből a fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata foglalta el. A középiskolások versenyén szintén az elmúlt esztendő nyertesei, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Sátoraljaújhely Zemplén Térségi KPVSZ tagjai végeztek az élen, a második legjobb eredményt Békés megyéből a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata érte el, harmadik a Veszprém megyei Pápáról a Petőfi Sándor Gimnázium csapata lett.
 
A verseny díjait dr. Endrődi István adta át. Jackovics Péter búcsúzóul gratulált a feladatok sportszerű, balesetmentes végrehajtásért. Kiemelte, a hivatásos katasztrófavédelmi erők számára fontos a tanulóifjúság felkészítése, a jövő generációjának patronálása. Az eseményt lezáró Endrődi István szintén gratulált a sportszerű versenyhez, amely nagyon szoros volt. Úgy értékelte, ezen a napon mindenki sikeresen számot adott tudásáról, ezért mindenki nyert ezen a versenyen. Az ezredes megköszönte az együttműködést, végezetül pedig arra kérte az ifjú csapattagokat, vigyék magukkal a verseny jó hírét.