Hírforgó

Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban

Remek szakmai újításként hétfőn délután a Nemzeti Színházban tartották a Szarvasi Vízi Színház 9. évadának sajtótájékoztatóját. Ez a tökéletes PR-húzás önmagában már azzal is meghálálta magát, hogy az eddigiekben Szarvason megszokott médiapaletta jelentős fajsúlyú fővárosi szakmai lapok jelenlétével szélesedett.


A sajtótájékoztató Papp Barbara színművész és Rázga Áron kedvcsináló produkciójával indult, természetesen a My Fair Lady egyik népszerű betétdalával. Majd egy hamisítatlan ínyfürdető akcióval zárult: nevezetesen csípős szarvasi kolbász és pogácsa fokozta a sajtótájékoztatón szerzett élményeket.

A minden szempontból gördülékenyre és szakmailag is tartalmasra sikeredett tájékoztatót egészét Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója vezényelte le Szabó László, a Magyar Teátrum Társaság titkárának betegsége következtében. A hamarjában jött változtatás abszolút meghozta gyümölcsét, a Cervinus igazgatója színházi pályafutása legfrappansabb bevezető-moderátori szerepvállalását produkálta.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára ezúttal is sziporkázott, mivel már mondandója elején Bagi László fantasztikus űrfotójával érzékeltette, hogy „Szarvast már a galaxisból” is figyelik. Az államtitkár későbbiekben ígéretet tett arra egy kérdés kapcsán, hogy a jövőben a POSZT válogató zsűrijébe olyan szakember is bekerüljön, aki ismeri és értékeli a Békés megyei színházak munkásságát. (Hogy ez mennyire igaz, csak két példa a Jókai és a Cervinus repertoárjából. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy egy Pillantás a hídról vagy Szigorúan tilos szintű produkcióval réges-rég a POSZT szakmai versenyében lett volna a helye.)

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere az összefogás, a csapatmunka jelentőségét emelte ki mondandójában. Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője, dr. Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Kft. ügyvezetője az esetleges esőnapokkal idén is 70 játékest fölé (!) emelkedő idény színes kínálatát érzékeltették. Ugyanezt tette dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója és Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője. Természetesen mind a Teátrumi Nyári Fesztivál, mind a Cervinus Művészeti Fesztivál játékrendje már ott volt a megjelent újságírók kezében.

A hazai szabadtéri játszóhelyek sorában Szarvas páratlan gazdagságú kínálatot vonultat fel a 9. évadban is. Ennek igazolására elég csak felsorolnunk, hogy a Békéscsabai Jókai Színház, a Cervinus Teátrum társulatán kívül itt lesz az Egri Gárdonyi Géza Színház, a Játékszín, a Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Budaörsi Latinovits Színház, a Turay Ida Színház, a Spirit, a kecskeméti Katona József, a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a Zenthe Ferenc Színház Salgótarjánból, a Bánfalvy Stúdió, az Újszínház, a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház, valamint a Fővárosi Nagycirkusz is.

Minden jel szerint a 9. évad pazar élményeket jelent majd a nagyérdeműnek.