Hírforgó

A tündérlaki lányoktól, A vörös postakocsival az Egri csillagokig

Még egy nagyszínpadi premiert tart a Békéscsabai Jókai Színház június 17-én, amikor az Alul semmi című világhírű Broadway-musicalt láthatja a közönség, de már javában zajlik a bérletezés az új évadra. A 2019-2020-as kínálatot, az új bemutatókat és a bérletek rendszerét ismertette Seregi Zoltán igazgató a sajtó képviselőivel május 7-én délután a Művész Kávéházban.


Gazdag repertoárral, magyar klasszikus és mai külföldi szerzők műveivel várja közönségét a következő szezonban is a békéscsabai teátrum. Május 24-ig a régi bérleteket lehet megújítani, május 27-től vásárolhatók újak a szervezőirodában vagy online.

Seregi Zoltán elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően négy nagyszínházi és két kamaradarabot, a felnőtt bérletben négy prózai és két zenés művet kínál a színház közönségének. Heltai Jenő vígjátéka, A tündérlaki lányok a Sík Ferenc Kamaraszínházban, Molnár Ferenctől a népszerű Liliom (külvárosi legenda) a nagyszínpadon, Wass Albert A tizenhárom almafa című regényéből készült székely komédia a kamarában kerül színre. Gyárfás Miklós zenés komédiája, a Tanulmány a nőkről (a hatvanas évek slágereivel) és Krúdy Gyula A vörös postakocsi című szerelmi színjátéka, valamint A Megfeszített, Koltay Gergely – Szűts István és a Kormorán rockoperája a nagyszínpadon látható.

Díszbemutatót a színház négy darabból tart (Liliom, Tanulmány a nőkről, A vörös postakocsi, A Megfeszített).

Az idei nagy sikerű stúdiószínházi sorozat jövőre is folytatódik, öt új előadást láthat a publikum, elsőként Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátékát. Utána a világhírű Madárka című darab kerül színre, ami William Wharton híres regénye nyomán készült. Bemutatja a színház Gregg Opelka C’est la vie – Ilyen az élet című „zenés parféját”; A szív hídjai is műsoron lesz, ami a második olyan produkció, amelynek előzménye egy híres regény, Robert James Waller Madison megye hídjai című műve, igazi romantikus szerelmi történet. Csikós Attila Két összeillő ember című zenés játéka Domján Edit és Szécsi Pál szerelméről újabb különlegességet ígér a sorozatban.

Szabadbérlet továbbra is váltható négy, illetve hat nagyszínpadi, stúdió- és minden repertoáron szereplő előadásra. Az elmúlt évek produkcióiból kilenc továbbra is látható, ezek a következők: Elnémult harangok, Alul semmi, Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány, Sonkamenüett, Hajnalban, délben, este, Detektívjátszma, Vénusz nercben, Pszicho, Az utolsó hősszerelmes.

Az ifjúsági bérletben a Liliom, A vörös postakocsi, A megfeszített és az Egri csillagok, Várkonyi Mátyás és Béres Attila történelmi musicalje szerepel.

A kis- és nagydiákok az Egri csillagokat, a Holló Jankót és a Rigócsőr királyfit láthatják az új évadban. A mesebérlet a Holló Jankón és a Rigócsőr királyfin kívül Udo Herbster a Sárkány a szekrényben című történetét Gulyás Levente zenéjével kínálja.

Seregi Zoltán hangsúlyozta, hogy a műsor összeállításában a színház teljes szabadságot élvez, a fenntartó nem szól bele a választásba, de a közgyűlés döntését meg kell várni, mielőtt kihirdetik az új repertoárt.

– A darabválasztásnál most is, mint mindig, arra törekedtünk, hogy minél többféle műfajt játsszunk, minél többféle nézői igénynek megfeleljünk. Igyekeztünk a lehető legszínesebb kínálatot biztosítani közönségünknek a „Közérthető művészet – minőségi szórakoztatás” szlogen jegyében. Különösebb változások nem lesznek, vendégrendezők jönnek, színészek nem, hiszen kitűnő társulatra építhetünk, és jó hír még, hogy a jegyárak is változatlanok.