Hírforgó

Kutató diákok a Benkában

Iskolánk tanulói rendszeresen vesznek részt versenyeken, szép eredményeket tudhatunk magunkénak tanulmányi, művészeti és sportversenyek terén is.


Az elmúlt időszakban iskolánk négy tanulja lázasan készült a XIX. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája – azaz a KGYTK-ra. A verseny célja, hogya tudomány iránt érdeklődő gyerekek ismerjék meg az önálló ismeretszerzési technikákat, módszereket, tudományos ismeretterjesztést a kutatásaikon keresztül. A versenyre szabadon választható témában, 8-15 oldalas dolgozatot kell elkészítenie a kisdiákoknak. Ebben a témában elmélyülnek a szakirodalomban, majd komoly szakmai feltételeknek megfelelően összeállítják a dolgozatukat. A beküldött dolgozatokat elbírálják és a legjobbak meghívást kapnak a regionális fordulóra. Itt egy prezentációval kell bemutatniuk a dolgozatukat, majd a zsűri kérdéseire kell felelniük. Nem könnyű feladat ez, szigorú egyetemi docensekkel szemben állni és válaszolni.

Iskolánkat Pozderka Nándor 5.a , Pozderka Zsombor 6.a, Slajchó Soma 7.b és Koncz Boldizsár 8.c osztályos tanulók képviselték ezen a rendhagyó versenyen. Nándor Gazsóné Gugolya Beáta tanárnő vezetésével a Kőbezárt történelem című dolgozatával pályázott, melyben a Szarvas környéki történelmi leletek nyomába eredtek. Zsombor Biacsné Bajusz Szilvia tanárnő segítségével a Szarvas és környéke lakóinak szelektív hullaékgyűjtési szokásait térképezte fel. Soma Valastyán Balázs vezetésével Levelek a távolból – egy magyar hadifogoly naplója az olasz frontról címmel írt dolgozatot, melyben egy régi családi kincs, egy napló eseményein keresztül ismerhettük meg egy hadifogoly mindennapjait. Szintén Valastyán Balázs tanítványa, Koncz Boldizsár Társadalmi hangulat a Bácskában 1941-ben címmel a kormányzósértési perek történetét elevenítette meg számunkra. Mind a négy diákunk dicséretesen helyt állt. Nándor, Soma és Zsombor 3. díjjal térhettek haza.

Boldizsár elnyerte a 2. díjat és vele a lehetőséget, hogy részt vehessen az országos döntőben, amire 2019. május 6-án került sor, Budapesten, a Rózsakerti Demjén István Általános Iskolában. Boldizsár némi lámpalázzal kezdte az előadását, de az első néhány mondat után oldottabb hangulatban egy igazán élvezetes bemutatót tartott témájáról, mely a Bácskában kialakult hangulatról szólt a terület Magyarországhoz történt visszacsatolása után. A zsűri kritikája pozitív hangvételű volt, melyekből építkezni lehet a későbbiekben. Boldizsár végül az előkelő tízedik helyen végzett, illetve a TUDOK különdíját is neki ítélték! Ez az egy évvel ezelőtti eredményhez képest óriási fejlődés, illetve iskolánk számára is előrelépés, jövőre is szeretnénk országos döntőbe jutni tanulóinkkal!

Szívből gratulálunk a fiúknak és felkészítőiknek!

Szép volt fiúk!

Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda