Hírforgó, Képgaléria, Média

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Zsibongás töltötte meg a Cervinus Teátrum minden apró zegét-zugát, a fellépő „kis művészek” készülődtek megmutatni azt a különleges varázslatot, amit minden évben a Gyakorló tehetség gálája, a „Művészetek Délutánja” rendezvény testesít meg.


Izgatottság és huncutság, koncentrálás járta át a házat, a tetőtől a pincéig. Nem csupán a tehetségígéretek és tehetségek színes kavalkádja a hagyományőrző rendezvény, de „seregszemléje” is az intézményben folyó kulturális tevékenységeknek, művészeti moduloknak. A délutánt a Szilver Táncsport Egyesület és Művészeti Iskola vizsgaalkalma színesítette, amellyel együttműködésben két éve órarendbe ágyazott táncpedagógiai műhely működik a Gyakorlóban.

Az est háziasszonya Balláné Tóth Krisztina és két konferanszié társa Makai Gergő és Pljesovszki Pálma tanulók, akik oldott hangulati összekötői voltak a közel háromórás színpadi shownak.

A műsorfolyamot az iskolánk Szív Hangjai kórusa nyitotta meg zenei összeállításukkal. Majd következtek nagycsoportos óvodásaink nyarat idéző papírsárkányos produkciójukkal. Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az együttmunkálkodás gyümölcse a ma este, hiszen a gyermekek, nevelőik, és a szülők, családok közös ünnepe a vidám művészeti kavalkád. Köszönetet mondott a családoknak, a Gyakorló mindenkori támogatásáért, a pedagógus munkatársaknak, és a háttérben szorgoskodó valamennyi munkatársnak, hogy minden nagyszabású alkalmunk valódi „lélek-rezdülés”, ami olyan erő, amit egy-egy ilyen estével újabb munícióként töltekezésre is használhatunk. Köszönetet mondott a Gál Ferenc Főiskolának, mint az intézmény fenntartójának, hogy az itt működő szakmai műhelyt minden erejével támogatja, óvja, és védi, hogy az értékek további értékekkel tudjanak gazdagodni, és erősödni Szarvas város és a nemzeti köznevelés ügy és felsőoktatás erősítése érdekében.

Az alsós osztályok izgalommal mutatták be a társastánc órán tanult produkciókat. Tanulóink között sok versenytáncos, diákolimpikon is van, akik az országos megmérettetéseken számos sikert érnek el. Pompázatos ruhákban, magas színvonalú produkciókkal kápráztatták el a közönséget, felkészítő tanáruk Makan Zsuzsanna táncpedagógus, aki közel nyolc éve dolgozik együtt a Gyakorló csapatával. László Csaba igazgató úr a szentesi intézmény vezetője, a közönség soraiból tekintette meg a szarvasi műhely táncprodukcióit. A társastánc mellett képviseltették magukat a Hip-hop táncban és az aerobikban sikeres versenyzők is. Kovács Krisztina és a Babilon TSE stábja különleges koreográfiákat állított színpadra, mutatta meg a fiatal táncosok művészeti tevékenységét.

A táncos műsorszámok közben megcsodálhattuk, milyen kifejezőn, átéléssel mondanak verset és mesét a városi- és területi versmondó, mesemondó versenyen díjazott tanulóink, akik itt a színpadon is bemutatták győztes előadásukat.

Az ötödik osztály különleges előadásában láthattunk jeleléssel bemutatott táncdalt. A hatodikosok kőkorszaki-szaki öltözékbe bújva mulatságos előadásukkal szórakoztatták a közönséget.  A hetedikesek egy revübe repítették el a nézőket műsorszámukkal. Az első műsorblokkot a nyolcadik osztály búcsútánca, a hagyományos keringő zárta, ami mindig egy fejezet lezárása is az iskola életében, hiszen utoljára voltak fellépői a Művészetek Délutánjának.

Iskolánk pedagógusai kiemelt feladatnak tartják a tehetséges tanulók fejlesztését. A rajzban kiemelkedő gyermekekkel tehetségműhelyben foglalkozik Kovácsné Czékus Anikó, aki maga is alkotóként gyönyörű színpadképpel ajándékozta meg az estet. Tanítványaink műhelymunkáiból színvonalas kiállítást tekinthettek meg az előcsarnokban az érdeklődő látogatók. Hat művészpalánta csodálatos festményét sorsoltuk ki az est folyamán a szerencsés nézők között.

Nagy sürgés-forgás zajlott a sorsolás közben a színfalak mögött, mert a hagyományos színi előadás következett a negyedikesek előadásában. Bíró Gyula íróként, „tanárféleformaként” Illyés Gyula mesefeldolgozását dramatizálta és rendezte. Mint minden évben, most is fantasztikus karakterek, szituációk nevettették meg a nézőközönséget. Igazmondó Marciért szoríthatott a teltházas közönség, a rettegett király ellenében, aki a mese végén természetesen elnyerte a meseszép királylányt, és vele a fele királyságot. Vastaps köszöntötte a negyedik osztály fiatal színészeit és a rendezőt.

Zárásként az iskola valamennyi tanulója és nevelője együtt állt a színpadon. Az idei közös éneklés ajándék is volt egyben, mert így köszönt el a Gyakorlóiskola közössége Dávid Ernő – néha – „morgós mackó” karbantartótól, és a kórusban kiáltott „Ernő bá” mutatta azt a szeretetet, amivel a közösségünk megköszönte a mindennapi szolgálatot.

Fölcsendült az összetartozás dala, ami élővé lett ezen az estén is, mert tantestületünk évek óta egymást erősítve az összefogásban tudja megmutatni az erejét, és olyan színvonalas művészeti, kulturális és szakmai programokat szervezni, amilyen a 2019. évi Művészetek Délutánja volt.

Grunerné Harmati Mária
szakvezető tanító, mkv.