Hírforgó, Képgaléria, Média

Wieder ein schönes Abenteuer in Haan (Deutschland)

Ismét egy szép kaland Haanban, Németországban. Ismét, hiszen már 2005 óta látogatják rendszeresen egymást a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai és a haani gimnázium tanulói a diákcsereprogram keretében.


Az idén március végén töltöttek nálunk a német diákok egy hetet, mi pedig május 11-18-ig viszonoztuk a látogatást Haanban.

A kaland már a Liszt Ferenc Repülőtéren elkezdődött, hiszen sokan még nem ültek repülőn, így most örömmel tapasztalták meg ezt a nagyszerű élményt.

Mint mindig, most is színes programmal készültek vendéglátóink. A hétvége a családoknál telt és mivel a cserediákok már ismerték egymást, így könnyebb volt a beilleszkedés.

Hétfőn a gimnázium igazgatója és a polgármester asszony köszöntött minket. Az igazgatóasszony hangsúlyozta, milyen fontos szerepet játszanak partneriskoláik, melyek közül a magyar kapcsolat a legrégebbi folyamatosan működő cserekapcsolat, s reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. A haani gimnázium ismét elnyerte az „Európaiskola” címet, melyet öt évre kaphat meg egy iskola, utána ismét bizonyítani kell, hogy megfelelnek a feltételeknek. A fogadás egy közös fotóval zárult, háttérben az épülő új iskolát láthatjuk. Ezután haani városnézés következett az egyik német kollégánk vezetésével.

Kedden Kölnben kezdtük a programot a dóm megtekintésével. A gótika eme nagyszerű építményének monumentalitása, szépsége lenyűgöző volt.

Ezután vonatra szálltunk és elutaztunk Königswinterbe, gyalogtúránk kiindulópontjához. Úticélunk a 321 méter magasan fekvő Drachenfels volt, ahonnan csodás kilátás nyílt a Rajnára, s mivel napos, tiszta időjárás volt, elláttunk egészen Bonnig és a kölni dómot innen is megpillanthattuk. Az egésznapos program után kellemesen elfáradva értünk haza.

A szerdai nap is aktívan telt, gyorsvasúttal Neandervölgybe mentünk, hogy megtekintsük a neandervölgyi ősember lelőhelyét, valamint a múzeumot, ahol nagyon szemléletesen bemutatják az emberiség kialakulásának történetét. Idegenvezetőnktől sok érdekes dolgot hallottunk. A múzeumlátogatás után 7 kilométeres gyalogtúrán mentünk vissza egy csodaszép túraútvonalon, hatalmas erdőn keresztül a Düssel folyó mentén.

Csütörtökön Düsseldorfba látogattunk, ahol kolléganőnk (düsseldorfi születésű) megmutatta a legfőbb nevezetességeket és elmondta a legfontosabb tudnivalókat róluk. Hosszú utat tettünk meg, hiszen csaknem körbejártuk a város központját. Megállapítottuk, Düsseldorf nagyon szép. A városnézés után szabadprogram következett, diákjaink partnereikkel együtt itt töltötték a délután nagy részét.

A hét gyorsan elszaladt, már a pénteki nap következett. Ez az iskolában telt, tanítási órákon a német diákokkal. Közös óra keretében megnéztük, hogyan készülnek a következő hétvégi választásokra, láttuk a választási lapot is. Azok a diákok, akik még nem szavazhatnak, úgynevezett ifjúsági választáson adhatják le voksaikat ugyanúgy, mint a szavazójoggal rendelkezők május 26-án. Ennek a célja, megismertetni a diákokat a szavazás mikéntjével, hogy mire majd felnőttként szavazni fognak, tudják, mi a szavazás menete. Ezeket a szavazatokat ugyanúgy megszámolják, majd összehasonlítják az igazi szavazás eredményeivel.

Közös énekórán együtt daloltak diákjaink magyarul is és németül is. Már csak egy program volt hátra egy hetes itt tartózkodásunkból: a búcsúvacsora egy szép étteremben.

Másnap a reptéren a kora reggeli órákban köszöntünk el vendéglátóinktól.

Ezzel lezárult egy nagyszerű hét, ami mindenkinek felejthetetlen lesz.

Mitől is? Bár egy hét nem hosszú idő, de rengeteg újdonságban volt részük diákjainknak, csodás élményekkel gazdagodtak, sok tapasztalatot szereztek. Egyrészt gyakorolták az idegen nyelvet, bővítették tudásukat, másrészt megismerték Németország kultúrában bővelkedő, földrajzi vonatkozásban nagyon szép részét, s a német családok életébe is bepillantást nyerhettek.

Fontos volt az is, hogy diákjaink megismerjék az iskolai életet, lássák az órákat, részt vegyenek rajtuk. Érdekességnek számított, hogy az iskola épületét szép lassan lebontják és már láttuk a többszintes új, modern épület kibontakozását, ahol 1000 diáknak lesz helye teljesen megújult körülmények között. S amíg teljesen kész lesz az új iskolaépület, addig az osztályok egy része fűthető, klímás konténerekben kialakított osztálytermekben tanul a lebontottak helyett. Mire 2021-ben ismét megyünk, már csak az új épületet fogjuk látni. Kíváncsian várjuk.

Köszönet illeti a vendéglátó szülőket is gondoskodásukért, vendégszeretetükért, hogy a diákok mindkét részről tényleg otthon érezhették magukat az egy-egy hét alatt.

Minden utazással több lesz az ember, minden tapasztalás, élmény számít. Ezért olyan fontosak gimnáziumunk cserekapcsolatai.

Néhány gondolat diákjainktól:

– Nagyon élveztem az egész utazást.

– Rendkívül jó programok voltak.

– Kedves volt az egész család, sokat törődtek velem.

– Jó lenne visszamenni.

– Csodálatos helyeken jártunk.

– Minden tiszta, sehol nem láttam szemtet.

– Gyönyörű a természet, erdők, patakok, sok madár.

– Új barátokat szereztem.

– Remekül éreztem magam Németországban és nagyon örülök, hogy részt vettem a csereprogramban. Köszönjük kísérő tanárainknak a szervezést és szüleinknek a támogatást.

– Vonattal utaztunk Kölnbe, amint kiléptünk az állomásról egy hatalmas és csodálatos épületet láttunk, a Kölni dómot.

A cserekapcsolatot dr. Bondorné Kondor Edit kolléganőmmel szerveztük.

Pécsváradiné Tóth Anikó