Hírforgó

Az Év Békés Megyei Kamarai Vállalkozója 2018

Rangos elismerésben részesült az ismert szarvasi vállalkozó.


A megye gazdasági életében, a megyei építőipar területén 45 éven át nyújtott kiemelkedő építőipari tervezői és kivitelezői vállalkozói teljesítményének és magas színvonalú közéleti (önkormányzati, vállalkozói érdekképviseleti és kamarai) tevékenységének az elismeréseként 70. születésnapja alkalmából életműdíj-ként „Az Év Békés Megyei Kamarai Vállalkozója 2018″ kamarai kitüntetést kapott a 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett és többek 2016-ban Szarvas Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztéséért díjában részesült Bődi  János, az 1982-ben alapított, ma már a legrégebbi magyar családi tulajdonú társas építőipari magánvállalkozás, a szarvasi INTEGRÁL Építő Zrt. alapító tulajdonosa, nyugdíjas elnök-vezérigazgatója. A Bődi János irányítása alatt működő, rendezett tagságú kamarai tag INTEGRÁL Építő Zrt. alapítása óta piacképesen, eredményesen gazdálkodik, egyenletes, jó teljesítményt biztosítva jelentősen hozzájárult a megye gazdaságának, építőiparának elmúlt 35 évi fejlődéséhez. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapításától annak vezető tisztségviselője. 22 évig az országos etikai bizottság általános alelnöke, a megyei etikai bizottság elnöke, a megyei elnökség tagja, jelenleg általános alelnök. Tagja a VOSZ megyei elnökségének, a megyei mérnök- és építész kamarának, valamint az ÉVOSZ-nak is.

Bődi János okleveles szerkezetépítő mérnök, vezető építész és vezető tartószerkezeti tervező. Magas és mélyépítés, műemlékvédelem, vízépítés és közlekedésépítés területen felelős műszaki vezető. Pályáját 1973-ban az AGROBER Mezőgazdasági Tervező és Beruházási Vállalat szarvasi tervezési osztályán kezdte, ahol irányító tervezőként, majd az építéstervezési szakosztály vezetőjeként dolgozott. Az 1982-ben általa alapított és ma már a legrégebbi magyar családi tulajdonú társas építőipari magánvállalkozásként működő szarvasi INTEGRÁL Építő Zrt. alapító tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója. Mára azonban már a társaságon belül megtörtént a generációváltás, így a helyetteseként korábban vele 27 éve együtt dolgozó fia, a 45 éves Bődi Péter már a vezérigazgató.

A cég alapítása óta fővállalkozásban végez építőipari kivitelezési tevékenységet Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 1995. november 1-je óta munkáik 80%-át közbeszerzési eljárás keretein belül nyerik el. Békés megye mind a 9 járásában dolgoztak már.

Szarvas, az INTEGRÁL székhelye jól szemlélteti a cég lokálpatrióta földrajzi gyökereit és tevékenységi körét, hiszen szinte nincs a városnak olyan nagyobb utcája, tere, ahol ne épített volna valamit az elmúlt 37 évben az INTEGRÁL. Így többek között a Fő téri Ceres-kút és rekonstrukció, a Fő téri iskola és tornaterme, az Árpád Szálló külső és belső felújítása, a szlovák iskola, a gimnázium (ma szakgimnázium) és sportcsarnoka, a Kossuth utcai bölcsőde, három óvoda, a Penny Market, Spar áruház, AGIP benzinkút, Szentesi úti lakópark, szakorvosi rendelő, inkubátorház, piaccsarnok, a városi ivó- és szennyvízhálózat, utak, kerékpárutak, a városközpont rehabilitációja, az evangélikus gimnázium, az Anna-ligeti híd, az 1100 férőhelyes vízi színház a fahíddal, a Szarvasi Járási Hivatal épületének felújítása, a Tessedik Múzeum felújítása, háziorvosi rendelők kialakítása.

Cége jelenleg is több mint 100 embernek ad munkát, ezzel a megye legnagyobb építőipari foglalkoztatója, Szarvas kiemelkedő helyi adófizetői között sorakozik és aktívan vesz részt a duális képzésben, többször elnyerte a megyei kamara „Kiváló gyakorlati képzőhely” címét.

Bődi János rendszeres és jelentős támogatást nyújt kultúrára, számos rendezvény szervezését támogatta. Szarvas valamennyi iskolai alapítványának, valamint a mentők és a könyvtár alapítványnak is alapítója.

Több maradandó szobor felállítását segítette, mint például 1989-ben az I. világháborús emlékműre visszahelyezett turulmadár bronz szobrát, báró Harruckern János, Bolza Pál, Vajda Péter, Mendöl Tibor szobrát. A Békés Megyei Príma Díj legnagyobb támogatója.

Bődi János a megyei kereskedelmi és iparkamara alapító tagja és alapításától kezdve vezető tisztségviselője, 2016-tól általános alelnöke. Alapító tagja a megyei építész és mérnöki kamarának, valamint a VOSZ-nak is.

Munkásságát több díjjal, kitüntetéssel ismerték el. Kétszer (1999-ben és 2006-ban) kapta meg a VOSZ Év Vállalkozója díjat. 2007-ben az INTEGRÁL kapta az „Év Békés Megyei Ipari Vállalkozása” címet. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától 2008-ban „Pro Mercatura et Industria Hungariae” emlékplakettet kapott. Szarvas Város Önkormányzatától többször elismerő oklevelet, 2016-ban pedig „Szarvas Gazdaságfejlesztéséért” díjat kapott. Legnagyobb kitüntetése a köztársasági elnöktől 2010. november 18-án átvett „Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt” kitüntetés.

További elismerései: 1967 Vajda Péter Emlékdíj – a szarvasi gimnázium legjobb tanulója és sportolója; 1973 Építéstudományi Egyesület diplomadíj; 1987 Magyar Kereskedelmi Kamara Kisvállalkozói Tagozat – Kiváló Kisvállalkozás díj; 2003, 2004 Dél-Alföldi Regionális Minőségi Díj; 1999, 2006 VOSZ Év Vállalkozója Díj; 2008 Szarvas Város Önkormányzata és VOSZ – 25 éves elismerő oklevél; 2015 Szarvas Város Önkormányzata – elismerő oklevél; 2017 VOSZ – 35 éves elismerő oklevél.

Munkásságát és hitvallását az általa megfogalmazott módon a következőképp lehet összefoglalni: „Minden sikeres férfi mögött egy nő áll – tartja a mondás. Az én életemnek is 50 éve egy nő a biztos pontja, aki nagyon sok áldozatot hozott azért, hogy prosperáló, jól működő cég legyünk.”

Szarvas Város Barátai Köre alapító tagja. 1990-2012 között Szarvas Város Képviselő-testülete tagja. A Vajdás Öregdiákok Baráti Köre tagja és egyik legnagyobb támogatója.