Hírforgó, Képgaléria, Média

„Régi idők nevelői…”

Hagyománnyá vált a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézményének kezdeményezése, hogy a szarvasi campus, a pedagógusképző kar, és a Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda egykori és jelenkori dolgozói, nevelők, oktatók, technikai munkatársak találkozzanak minden évben a Pedagógus nap tájékán, egy közös estebédre, és a régi idők elbeszélésére, a jelenkor eredményeinek beszámolására.


Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár a nyolc évvel ezelőtt felállított „Régi idők nevelői” életfájánál elmondta, hogy a szeretet az, ami ezt a napot élővé tudta tenni, és minden évben örömmel fogadják hívását az intézménynek a régi idők munkatársai.

A több, mint nyolcvan fő részvételével megtartott ünnepi alkalmon fontos, hogy „ingujjban”, nem a teatralitásnak megfelelően történjen a találkozás, hanem valódi „parányi fénysugár” egy, a nevelésbe vetett hitünket, egy szebb, egy jobb, egy tartalmasabb világ lehetőségét hangsúlyozó találkozó maradjon a családias program. Böjte Csaba testvér gondolatával hívta és várta az intézmény vezetője a vendégeket: „Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben mi lakozik: egy új Ady Endre, vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót kiszeretni.”

Az intézmény Szív Hangjai kórusa, Balláné Tóth Krisztina vezetőtanár karvezetésével szólaltatott meg három finom muzsikát, és Brachna Bogi negyedik osztályos tanuló ajándékozta meg a vendégeket szívhez szóló szavalatával.

Jó ezekben a pillanatokban látni azokat a szeretetmorzsákat, parányi csillanásokat, a tehetségek, tehetségígéretek csipetnyi csodáit, ami miatt nem feledjük remek vállalásunkat, kötelezettségünket a választott hivatásunk irányába. A szarvasi, országosan is méltán ismert és elismert pedagógusképzés titka valahol abban rejlik, hogy gyakorlatorientált, szoros szimbiózisban működő elméleti tudományos, és gyakorlati képzés jellemezte a képzőt mindig is a története során. A jelenkor hallgatóit azzal szeretnénk felvértezni, amit a példamutatásunk is megjelenít, hogy a magot el kell vetni, és féltőn gondozni kell, minden szeretetünkkel, és alázatos odaadásunkkal. Egy szebb jövő mindenkori reményében.

Sz. Zs.