Hírforgó

Dr. Varga István veretes emlékbeszéde Trianon 99. évfordulóján

Dr. Varga István, a Magyar Demokrata Fórum, majd a FIDESZ korábbi országgyűlési képviselője – Trianon egyik legavatottabb és leghitelesebb ismerője – hét év után tért vissza június 4-én a Történelmi Országközépre, hogy beszédet mondjon a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.


Az idei megemlékezés a hagyományok jegyében a Szentegyházi székelykapu előtt kezdődött, az oda érkező szervezett iskolai csoportok és civil egyesületek képviselőinek gyülekezésével. A székelykapu tövében a Szarvasi Rezesbanda fújta a jól ismert történelmi indulókat. A Szarvasi Történelmi Emlékúton két kisújszállási hagyományőrző huszár és két szolnoki hagyományőrző – első világháborús baka – vezette a menetet a Trianon téri Történelmi Országközéphez. A megemlékezés egészét Petneházi Andrea moderálta. Jeles vendégek: Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Takács Árpád kormánymegbízott jelenlétében a Békés Megyei Közgyűlés nevében Várfi András megyei alelnök mondott köszöntőt, követve Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjét. Míg Hodálik Pál alpolgármester lelki és kultikus középpontként emelte ki a Történelmi Országközepet, Várfi András az Országgyűlés 2010-es határozatára utalt, amely Trianon évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Napjává tette.

A beszédeket a Cervinus Teátrum színművészeinek rendkívül mély érzelmi töltésű műsora keretezte, Timkó János, Rigler Renáta és Dósa Zsuzsa közreműködésével.

Dr. Varga István a műfaj és a téma klasszikus íratlan hagyományait követve utazásra invitálta Kassától Szabadkán át Őrvidékig hallgatóságát. Leszögezte: Trianon Mohács után a magyarság legnagyobb tragédiája. Majd végig leltározta, hogy a környező országok népei napjainkban is figyelmen kívül hagyva a wilsoni alapelveket, a gyulafehérvári nyilatkozatot és egyebeket, folytatják a magyarság megalázását, nemzeti történelmünk meghamisítását. Egy szófordulattal élve hangsúlyozta: „csak az asszimilált magyar a jó magyar”.

Beszédében felidézte a csíksomlyói pápalátogatáson és az úzvölgyi magyar katonatemetőben történteket.

A „trianoni leltár” végén summázta, hogy 1914 előtti nemzeti összvagyonunk Trianon következményeképpen 38%-ra zsugorodott.

– A magyarok történelmi parancsa: megmaradni! – hangsúlyozta a szónok.

A megemlékezésen a történelmi egyházak részéről Horváth Z. Olivér evangélikus nagytiszteletű és Pentaller Attila református nagytiszteletű végeztek szolgálatot.

A koszorúzás végeztével a Fidelitas aktivistái, követve a 2012. június 4.-i almafaültetést öt tölgyfacsemetét ültettek el a baróti székelykapu közelében.

Az itteni megemlékezés végeztével dr. Melis János címzetes főjegyző, Hodálik Pál alpolgármester, valamint Pécsváradi Antal és Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány képviseletében Závoda Ferenc, a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesülete elnökének és Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó jelenlétében koszorút helyeztek el az Ótemető I. világháborús hősi parcellájában.