Hírforgó, Képgaléria, Média

Évadzáró gála díjátadóval

A sikeres évadot látványos záróünnepséggel fejezte be a Békéscsabai Jókai Színház a teátrum előtti téren június 7-én 16 órától. Több díj, elismerés talált gazdára, és részletek hangzottak el az évad legsikeresebb zenés darabjaiból.


Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Jókai Színház közönségével együtt zárja az évadot. Így történt most is, a rendezvényt Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sportbizottságának vezetője nyitotta meg, értékelte az évadot, megköszönte a társulat munkáját, büszkeségét fejezte ki a teátrum teljesítményével kapcsolatban.

Seregi Zoltán színházigazgató összegezte a társulat tevékenységét, köszöntő beszédéből megtudhattuk, hogy az évad során 427 előadást láthatott a közönség, ebből 399 a saját produkció. A színház látogatottsága megközelítette a 90 százalékot, az összes nézőszám több, mint 66 ezer volt. A színház számos vendégjátékkal szerepelt Szarvason, Tokajon, Budapesten, Gyulán, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Nagyszalontán, Aradon, Zentán, Nagyváradon, Bécsben, Pozsonyban, valamint a Kherszoni Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A direktor azt is elmondta, hogy a 2019-es Csabai Nyár programsorozata – az Emberi Erőforrások Minisztériumának megnövelt támogatásának köszönhetően – még gazdagabb műsorral várja a nézőket. Ismét lesznek ingyenes előadások a Teátriumban (a színház udvarán), és a városháza udvarán hosszú évek után először vendégszerepel a Nemzeti Színház, látható lesz a Turay Ida Színház vendégjátékára is. Sikeres volt a bérletmegújítás, sokan vásároltak új bérletet, ami egyértelműen fejezi ki a közönség bizalmát a következő évad bemutatóival kapcsolatban.

A gálán hat díjat adtak át, elsőként a behir.hu hírportál által meghirdetett, az évad legjobb előadása díjat, melyet Bali-Hatala Boglárka főszerkesztő nyújtott át Gulyás Attila színművésznek, az elismerést a Pszicho című darab érdemelte ki. A legjobb háttérmunkáért kitüntetést Laurinyecz Zoltán díszletfestő kapta. Az évad színművésze díjat fiatal tehetség kategóriában Földesi Ágnes Villő vehette át, majd a két műsorvezető, Czitor Attila és Tege Antal színművész Kovács Edit színművészt köszöntötte abból az alkalomból, hogy az idei évben Jászai Mari-díjat kapott. Az érett színművész kategóriában az évad színésze Csomós Lajos, a tapasztalt színművész kategória győztese pedig Mészáros Mihály lett.

Végül a legrangosabb elismerés, a Gálfy Gyűrű-díj került átadásra, a szakmai zsűri döntése összhangban volt a rendezők ajánlásával, hiszen a díjat a legtöbb, három ajánlást kapó színművész, Csomós Lajos kapta meg. Három rendező, Seregi Zoltán, Katkó Ferenc és Tege Antal is őt javasolta, utóbbi olyan színházi emberként jellemezte, mint aki egyedül is képes egyben tartani a különböző színész-egyéniségeket, és megvan a külön bejáratú elképzelése a színházról.

A kőszínházi szezon befejeződött, de máris kezdődnek a Csabai Nyár és a Szarvasi Vízi Színház előadásai, ahol rendszeres fellépő a Békéscsabai Jókai Színház társulata.