Hírforgó, Képgaléria, Média

Táncfesztivál a béke, barátság, boldogság jegyében

Nem kellett megfázástól tartaniuk a kedd délelőtt a Szarvasi Vízi Színházat csaknem színültig megtöltő szarvasi kisdiákoknak. A gyerekek az első alkalommal megrendezett FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál szarvasi rendezvényére érkeztek.


Egy részük vászonkalapban illetve baseball sapkában védekezett napszúrás ellen, másik hányaduk pedig fejfedő nélkül állta a nap erejét. Természetesen mire a nap delelőre hágott, már be is fejeződött a rendkívül színvonalas és látványos gálaműsor.

Házigazdaként Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, a hazai gyermeknéptáncmozgalom emblematikus egyénisége köszöntötte a résztvevő együtteseket és a közönséget. Egyben ő is moderálta azt a képzeletbeli néptáncos néprajzi utazást, amely Lengyelországtól kezdve Magyarországon keresztül Szerbián és Bulgárián át Törökországig tartott.

Babák Mihály polgármester nemcsak a fellépő csoportokat, vezetőiket lepte meg egy-egy ajándékcsomaggal, minden produkcióhoz fűzött köszöntőjén is túl néhány kedves gondolatot.

A színpompás gála legütősebb produkcióját a bolgár Chavdar együttes mutatta be, de jócskán kitett magáért felső-tiszavidéki táncaival a szarvasi Sköcök, a Lipem-lopom a szőlőt koreográfiával a csongrádi Alföld táncegyüttes is. A török gyerekek valódi török esküvőt, a lengyelek valódi polkás murit, a szerbek vérpezsdítő kólót vittek színpadra. A szarvasiak nagy örömére két produkcióban is jeleskedett kísérőként a vajdasági Juhász zenekar.

Mint azt a gálaműsor legelején hallhattuk, a FolKid válogatást Szarvason kívül Székesfehérvár, Budapest és Szeged közönsége is megcsodálhatta, megcsodálhatja.

Összességében mind a fellépők, mind a közönség élménygazdagon hagyta el a Szarvasi Vízi Színház nézőterét. A tartalmas kedd délelőtt egyfajta „forró előjátékként” a vízi színházi évad közeledtét is jelezte. A nap történéseihez tartozik, hogy az együtteseket és a táncoslábú közönséget kedd estére még egy közös táncházba várták vissza a fesztivál helyszínére.