Hírforgó, Képgaléria, Média

Határtalan (Quick Response) kódolás

A Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma idén is nyertes a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul! pályázatán. E program során összesen 2 971 280 Ft támogatást nyertünk a pályázat megvalósításához.


Az előző évhez hasonlóan szintén adai diákokat láttunk vendégül és mi is élvezhettük a vajdasági diákok vendégszeretetét. 24 „székelyes” diák és 3 pedagógus, illetve 25 adai diák és szintén 3 pedagógus vett részt a pályázatban és szerezhetett életreszóló élményeket.

Két egymást követő héten sikerült megvalósítani a projektet. A vajdasági diákok május 20-24-ig voltak a vendégeink Szarvason, majd egy hétvégét pihenve, a következő héten már mi utaztunk hozzájuk Adára, május 27-31-ig.

A pályázatban résztvevő diákok mind magyarságuk, mind műszaki orientáltságuk közös vonásai kapcsán izgalmas utazássorozatban vehettek részt, melynek végeredményeként elkészült a meglátogatott nevezetességekről és a tanult szakmákhoz kapcsolódó üzemlátogatásokról két darab útvonalakat tartalmazó térképes leporelló. Ezeken a leporellókon QR kóddal készítve tároljuk a helyszín GPS koordinátáit és egy másik QR kódban ismertetjük a helyszínt röviden. A térképre csoportképeket ragasztottunk, mellyel igazoljuk, hogy ott jártunk.

Az adai diákok számára nem volt ismeretlen városunk és a vendégül látó diákok sem, sőt igaz barátként tértek vissza városunkban a pályázat első hetében. A szarvasi diákok izgatottan számolták a napokat a kezdésig, annyira várták vajdasági barátaikat. Mozgalmasan telt az első hét itt Szarvason. Hétfőn ellátogattunk a Szarvasi Evangélikus újtemplomba, majd a Mini-Magyarország Makettparkba. Második napon a kecskeméti Mercedes gyárat tekinthettük meg, ami a két iskola tanulóinak szakmájához illeszkedik mind az informatika, mind a gépipar területén, majd a Cifra Palota nyűgözte le a diákokat. A következő napon Szegeden és Ópusztaszeren jártunk, gyönyörködhettünk a városban és visszarepültünk a honfoglalás korába az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Feszty-körkép láttán. Gyulán a történelem mellett a szórakozásra is jutott idő, a 16. századi Almásy-kastély megtekintése után a Gyulai Várfürdő nyújtott kellemes feltöltődést a diákok és pedagógusaik számára. A hét zárásaként elkészült a térkép és a diákok búcsút vettek egymástól egy rövid időre, de izgatottan készültek a következő hétre.

Egy rövid hétvége után május 27-én hétfőn buszra szálltunk és kezdetét vette a pályázat második hete, elindultunk Adára. Az adai diákok és tanáraik nagy szeretettel fogadtak minket az iskolájukban a megérkezést követően, majd elfoglaltuk szállásunkat, később Ada nevezetességeit nézhettük meg, és az estét közös önfeledt Activity partival zártuk. A második napon Óbecsére látogattunk, ahol bemutatták nekünk az izgalmas Than-házat, ahol nagyon jót „játszottunk” és közben a fizika törvényeivel is ismerkedhettünk. Innen utunk az Aracsi Pusztatemplomhoz vezetett, ami lenyűgözű látványt nyújtott. A 13. századi templom romjaihoz egy Szent István legenda is kapcsolódik, melyet izgalmas volt hallgatni.

Az időjárás egész héten játszott velünk, hol sütött a nap, hol esett az eső, a harmadik napon pedig ránk szakadt az ég. Jégeső kísért minket egyik helyről a másikra. Szabadkán telt ez a délelőtt, ahol egy káprázatos zsinagógába látogattunk először, amit 40 év alatt újítottak fel, hogy ezt a látványt nyújtsa. Gyönyörű rózsaablakok, káprázatos színek jellemzik az épületet. Majd megnézhettük a Szabadkán született Kosztolányi Dezső szobrát is. Ezen a napon Palics lett volna a következő helyszín, de az időjárás közbeszólt és a palicsi állatkert parkolójában a buszból nézhettük a ránk zúduló jégesőt.

Bíztunk abban, hogy Zentán jobb idő vár ránk és meglátogattuk a zentai csata emlékművét a Tisza partján, ahol a közös fotó elkészítése után újra ránk szakadt az ég és senki se maradt ezek után szárazon. A negyedik napon viszont kegyes volt hozzánk az időjárás és csodálatos napsütéses időben élvezhettük az adai lovasvölgy egész napos programját. A völgy tulajdonosa Boldizsár Kornél már ismerősként fogadta csapatunkat a tavalyi kirándulás után. Lovasíjász bemutatót láthattunk, lovagolhattunk, bárki íjászkodhatott, ízletes, helyben készített finomságot kaptunk ebédre, majd lovaskocsikázhattunk a városban. Az estét nagyon izgalmas focimeccsel zártuk, ahol a szurkoló diákok és tanárok kitettek magukért.

Pénteken nehezen akartuk elhinni, hogy vége van a hétnek és búcsúznunk kell. Csodás élményeket szereztünk és fájó szívvel hagytuk ott az adai vendéglátóinkat. Az utolsó délelőtt a hét összefoglalásaként megnéztünk egy prezentációt, majd elkészült a második térkép a helyszínekkel, QR kódokkal.

Azt gondoljuk, hogy a pályázat elérte célját, a projektet megvalósítottuk, és a szakmaiság mellett emberi oldalról is nagyon sokat kaptunk a két hét alatt.

Köszönjük a Gyulai Szakképzési Centrum vezetésének, az adai MSC Műszaki Iskola vezetésének, hogy biztosították a megfelelő feltételeket és lehetővé tették a programban résztvevők számára a nyugodt környezetet a lebonyolításhoz illetve külön köszönet támogatóinknak, segítőinknek:

Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony
Gilice Hilda igazgató asszony
Bartolákné Szabó Éva kísérő pedagógus
Farkas Tamás kísérő pedagógus
Sinka Attila kísérő pedagógus, projektvezető
Tápai Renáta kísérő pedagógus
Polyák Szollár Anna kísérő pedagógus
Lehocki Gábor kísérő pedagógus, diakónus
Tóthné Lipták Erzsébet pedagógus
Tóth Károly pedagógus
Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft – Rónyai Ágnes ügyvezető igazgató
Szentandrási Sörfőzde – Bukovinszky Béla ügyvezető
Szarvasi Újtemplomi Evangélikus Egyházközség
Mini Magyarország Makettpark- Bukovinszky Béla ügyvezető
Szarvasi Mozzarella Kft. – Rohony Miklós ügyvezető
Hungaro-Food 2009 Kft. – Gyekiczki János ügyvezető, Gyekiczki Gyöngyi
Gallicoop Zrt. – Erdélyi István László vezérigazgató, Domján Balázs
Cervinus Teátrum Szarvas – Csasztvan András ügyvezető igazgató, Farkas Norbert

Bartolákné Szabó Éva pedagógus
Sinka Attila pedagógus, projektvezető