Háttér

A Smart City projektről

Szarvas Város Önkormányzata első nemzetközi projektje indult útjára 2018. december 17-én, amikor Corum, török város önkormányzata aláírta a Támogatási Szerződést egy 135.398,45 EUR összköltségvetésű és 115.088,68 EUR támogatású (85% támogatási intenzitás) projektre Smart City témában.


A nyertes pályázatot majd 1 éves előkészítő munka előzte meg, amely jóformán partnerkeresésből, egyeztetésekből állt. A projekt Corum Város Önkormányzata saját önerős projektje, két európai partnervárossal, Szarvassal és Telsiai-vel (Litvánia), partneri körbe tartozik még a Corumi Kereskedelmi és Iparkamara és a Hitit Egyetem (Törökország).

A kétfordulós pályázat a Town Twinning Action between Turkey and the EU Grant Scheme (TTGS) EuropeAid pályázati felhívásra került beadásra 2018.07.19-én „A Roadmap for Smart City” – „Útvonalterv a Smart City-hez” címmel.

A szarvasi már a 4. állomás a projektben. Első két állomás Corumban volt, ahol a projektcsapat kezdő megbeszélései, workshopjai, valamint a hivatalos nyitó konferencia kerültek megtartásra. A harmadik állomás egy 4 napos Smart City képzés volt szintén Törökországban. A városunkban tartott esemény hivatalos időpontja 2019. június 24-26. Szarvason tovább folytatódik egymás önkormányzatainak, intézményeinek megismerése, valamint a pályázati téma kibontása a munkamegbeszéléseken. De nem maradhat el a város bemutatása, nevezetességeinek megtekintése és megismertetése sem a partnereinkkel.

A projekt céljai a smart city koncepciók megértése, amellyel minden város rendelkezik ma már, még ha nem is tudja, hogy az. Mindezek felfűzése, egyfajta tudásátadás a választott témakörben. A smart city fejlesztések megismerése, a városok jelenlegi helyzetének megértése. A projekt végére egy Smart City Platform és Smart City Stratégiai Keretterv kidolgozását tűztük ki célul.

A projekt nem titkolt célja természetesen a partnerségben részt vevő városok projekten túlmutató sikeres együttműködése is.