Hírforgó, Képgaléria, Média

A kis herceg csodálatos világa

Rendhagyó kiállításra kapott lehetőséget a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium a Szarvasi Járási Hivatal mini galériájában 2019. szeptember 6-án.


„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”
(Antoine de Saint-Exupery)

Szokatlan kiállítási anyaggal képviseli iskolánkat a Kis herceg és barátja, a róka, akiken keresztül nagyszerű lehetőség nyílt diákjaink számára: megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket, sokszínűségüket nagyobb közönség előtt is.

Az elmúlt tanévben diákjaimmal szakköri tevékenység keretében „A hulladék újrahasznosítása művészi szemmel” projekten dolgoztunk. Szemléltetjük másoknak is – akár ezzel további ihletet szolgáltatva – milyen különleges alkotásokat tudunk létrehozni hulladékként kezelt tárgyakból.

Miért éppen leselejtezett ajtók kerültek fókuszba nálunk? A kis herceg történetét talán már be sem kell mutatni: utazás más-más világokba, más-más bolygókra. Képzeletbeli utazásnál az ajtók térhatároló szerepe kulcsfontosságú, mivel utat nyitnak nekünk új dimenziók felé…..  De mit keres A kis herceg valójában kalandozásai során? A legértékesebb kincsünket: a szeretetet.  „Az ember szeretetből támadt, azért él, gyakran azért is hal meg. Úgy látszik, mégis a főfoglalkozása az a földön, hogy szeressék. Mellette minden egyéb – hídépítés, országhódítás – csak eszköznek, jelentéktelen mellékfoglalkozásnak rémlik.” (Kosztolányi Dezső)

Kicsit interaktívvá tettük ezt a kiállítást, ugyanis van hozzá egy kis feladat: el kell olvasni az ajtók hátulján található táblát, majd megfejteni egy-egy alkotás üzenetét! A szeretet minden ajtóban jelen van, hiszen szívvel, lélekkel készültek.

A megnyitó ünnepségen jelenlétével megtisztelt minket és méltatta a kiállítást: Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgató asszonya, továbbá Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési Intézet NKft. ügyvezetője.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium növendéke, Garai Hajnal zenei műsorával színesítette a programot. A kiállításon Babák Mihály polgármester úr, Gaál Roland úr, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, valamint a gimnáziumi kollégák és diákok mellett a wittlichi cserediákok is jelentős létszámmal megjelentek. Reméljük, számukra is maradandó élményként szolgál majd a kicsiny városunkban megtekintett kulturális program.

Szeretném hálámat kifejezni – diákjaim nevében is – iskolánk vezetőségének, Gaál Roland úrnak, a Szarvasi Vajda Péter Alapítványnak, hogy ezt a kivételes eseményt számunkra lehetővé tették. Ennek hozományaként kilátásba helyezték nekünk a kiállítási anyag bemutatását környező településeken is. Arra biztatom a kedves Olvasókat, tekintsék meg személyesen is a kihelyezett ajtókat és csodálják meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium növendékeinek rendkívül színes fantáziavilágát!

Murányi Viktória rajztanár