Hírforgó, Képgaléria, Média

Őszi erdei óvodában a Gyakorló

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskolában és Gyakorlóóvodában már hagyomány az őszi erdei ovi-suli, melyet kisebbek és nagyobbak is egyaránt nagyon várnak. A gyermekeknek itt lehetőségük van az „őszi hangulat” megtapasztalására,a természetben végbemenő változások megfigyelésére.


„Az ősz (…) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.” – Albert Camus

Ez év őszén 4 csoport vett részt az erdei óvodában és projektjeik témája „Az ősz növényvilága” volt.

A Búzavirág csoport „Mi fán terem” projektjük feldolgozásában elkészítették a csoport évfáját, amelynek 12 ágán minden gyermek megtalálhatta a saját levelét és leolvashatta róla, hogy melyik évszakban, hónapban, napon született.

Kelta horoszkóp alapján csoportot alakítottak a gyerekek és megismerhették, melyik a csoport fája. Így lett szilfa, diófa, hársfa, fügefa, ciprus, jegenye, szomorúfűz…

Eközben játékos formában tapasztalták meg, hogy miért van szükség a fák által biztosított tiszta levegőre és egy családnak mennyi fát kellene ültetnie, hogy a Föld zöld maradjon. Öleltek, mértek, fa energiát vettek át és gyűjtöttek olyan szavakat is, amelyben benne van a „fa” szó. Füleltek, hogy elöl, középen vagy hátul hallják a „fa” szót és közben rengeteg új élménnyel, tapasztalattal és ismerettel gazdagodtak nemcsak a természetről, hanem saját magukról is.

A Szamóca csoportos gyerekek először vettek részt az őszi erdei oviban. A tavaszi élményeik felelevenítése után a „Hétfőn egy szem makkot leltem..” projekt keretében a természetben rejlő kincsek felkutatására indultak. A gyűjtött terméseket (mogyoró, makk, gesztenye) – zöld óvodásokként csak amit a természet már elengedett-válogatták, mogyorót törtek és kóstoltak, gesztenyesárkányt barkácsoltak, farönkön egyensúlyoztak és célba dobtak.

Az utolsó napon kis hátizsákjukkal hátukon kirándulni indultak. Megfigyelték az őszi levelek pompás színeit, a vadrózsa bokor gyönyörű szirmait pirosló csipkebogyó váltotta fel. Felfedezőtúrájuk végén a Liget wellness játszóterén önfeledt játékkal zárták ezt a kalandokban gazdag hetet.

„Isten csodálatos világa” erdei ovis programjában a Cseresznye csoport az őszi természet szépségeinek megfigyelése volt a fő téma. E csoport gyermekei már ismerősként tértek vissza az erdei oviba, bebarangolták a tábor területét. A sok játék, mozgás, biciklizés, sárkányeregetés, körjáték mellett vizsgálódtak és a természet titkait kutatták.

Megfigyelték, megvizsgálták a legérdekesebb fákat, bokrokat, gombákat és –művészeti ovisokként- természetesen mindenhez találtak egy dalt, verset, mesét vagy találós kérdést.

Felfedezték az Arborétum növényvilágát és lehetőségük volt Kati mama kertjében szőlő szüretelésre, must és gyümölcssaláta készítésére, pogácsázásra és vidám táncolásra.

A Tulipán csoport gyermekei miután birtokba vették faházukat boldogan siettek ki a szabadba, felfedezni a tábor nyújtotta lehetőségeket. „Barátom az erdő” projekt keretében a táborban található fákkal, termésekkel ismerkedtek, melyeket kis kosaraikba gyűjtöttek. A következő nap folyamán ezekből, a természet által már elengedett kincsekből vetélkedőt tartottak: az előre előkészített fákat ábrázoló képekhez kellet társítani az előző nap folyamán gyűjtött leveleket, terméseket, majd hozzájuk tartozó verseket, dalokat és mondókákat is hallattak. Végezetül ezekből, a gyűjtött kincsekből termés képeket készítettek, melyeket a szüleik számára egy kis kiállítás keretén belül meg is mutattak.

Kerékpártúrájuk során a Körös-Maros Nemzeti Park egyedi növényflóráját és a számukra már ismerős és oly kedves állatvilágot figyelték meg. A park játszóterén piknikezve tették még emlékezetesebbé ezt a csodás élményekkel teli napot-hetet.

Kondacs Tímea óvodapedagógus