Hírforgó

Kialakult a centenáriumi program

A Trianon Emlékbizottság január 16-án tartotta legutóbbi műhelymegbeszélését, Boros Bence, Roszik Zoltán, Csasztvan András, Pécsváradi Antal és Szenes János részvételével.


Mivel a grémium tagjai már 2022-ben, az újjátelepítés 300. évfordulójában is gondolkoznak, még a Trianon témák előtt megvitatták néhány városi szobor racionális áthelyezésének kérdését. Így megfelelő fogadókészség esetén a Tessedik Múzeum elé kerülhetne a városalapító Harruckern János György szobra, a város Baráti Köre által állított emlékoszlop, az Eötvös-szobor, valamint a körös-parti szoborsétány szobrai.

Az ülésen felvetődött dr. Demeter László ötlete, miszerint egy vastöviskoszorú készülne az Emlékút első világháborús stációja emlékoszlopára. Ez ügyben az Emlékbizottság várja Lestyan-Goda János szobrászművész támogató nyilatkozatát. További elképzelés, hogy a mostani NÖRI által ajándékozott sztélé szomszédságába további kettő is készülne, megjelenítve az évfordulót, a Történelmi Magyarországot és Kismagyarországot. Ehhez a NÖRI támogató beleegyezése szükséges. Várhatóan az Emlékbizottság védnökségi mozgalmat kezdeményez a stációk és az országközép malommakettje rendbetételére.

A programok sorában biztos, hogy Magyarország közepén június 4-én a békediktátum aláírásának időpontjában lesz a megemlékezés. Vezérszónokként ide Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kap felkérést, katonai díszőrséget a Vattay Antal zászlóalj vagy a Fekete Imre területvédő zászlóalj katonái állnak. Június 5-én a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében Kormorán koncert lesz a Szarvasi Vízi Színházban. Június 6-án pedig Szalonna és bandája, az éppen nálunk versenyző gyermek néptáncos szólisták adnak Összetartozás címmel műsort a Kárpát-medence néprajzi egységeiről. Szünet után pedig a Duna Művészegyüttes jeleníti meg Trianon című produkcióját.

A Tessedik Sámuel Múzeum június 4-én vezető történészek kerekasztalbeszélgetését szervezi Trianon témakörben. A Városi Könyvtár a témához kapcsolódóan könyvbemutató sorozatot tervez.

Az már biztos, hogy szintén a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében augusztus 16-án az Ismerős Arcok ad koncertet a Vízi Színházban. Még a Kormorán és a Duna ingyenes műsort ad, az Ismerős Arcok koncert belépőjegyeinek nyereségét jótékonysági célból a Történelmi Emlékút Közalapítvány használhatja fel a legfontosabb javítási munkálatokra.

A szarvasi tervekből február 6-án Szenes János Pákozd-Doni Emlékhelyen műhelytanácskozás keretén belül tájékoztatja a Nemzeti Örökség Intézetet.