Hírforgó

Szerelem első látásra, avagy Rapid randik a Könyvtárban

Ismerkedj 7 percben! Van valaki, aki csak Rád vár! szólította fel a figyelmes olvasót a szarvasi újságokban egy hirdetés.


Mi lehet ez? Kapták fel sokan a fejüket a szokatlan felhívásra. Végig olvasva kiderült, hogy két korosztályt 35-50 éveseket és 18-35 éveseket hív és vár a szarvasi könyvtár előzetes regisztráció után.

Az első meglepetés után többen tették fel a kérdést. Az 50 + -ra már nem vár senki? A választ a könyvtár két kedves munkatársa Szloszjár Edit és Molnárné Pető Beáta adta meg.

A kezdetekről Szloszjár Edit mesél. Az elmúlt év októberében a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének szakmai napján Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatóhelyettese skandináv országok könyvtárainak közösségvezérelt programjairól tartott előadást. Többek között rapid randikról is beszélt, melyek társkeresőknek nyújtanak segítséget a könyvtárak keretein belül.

Nagyon érdekesnek tűnt, ezért úgy gondoltam – mondta Edit –, hogy Szarvason is meg kéne próbálni ezt az ingyenes Magyarországon egyedülálló könyvtári programot egyenlőre kísérleti jelleggel. Kellő létszámú jelentkezés esetén akár rendszeres programként.

Molnárné Pető Beátával közösen megkezdtük a szervezést. A Facebook-on igényfelmérő lapot jelentettünk meg az érdeklődés felmérésére. Negyvenöten visszajeleztek, jó ötletnek tartották a kezdeményezést. Ezután jelent meg a felhívás.

A jelentkezés regisztrációhoz kötött, a diszkréció szabályai szerint. Csak becenévvel vesznek részt a rendezvényen ahol a komoly szándékú résztvevők egy-egy társkeresővel 7 percig beszélgethetnek  külön asztaloknál. Ezalatt kell felkelteni a másik nem érdeklődését. A 7 perc elteltével az előre kiosztott szimpátia lapon a becenév mellett a résztvevőknek meg kell jelölni, hogy az illető vonzó, vagy nem vonzó. Majd csengőszóra, az urak a következő asztalhoz fáradnak, ahol újabb hölggyel ismerkedhetnek.. A hölgyek mindig a saját asztaluknál maradnak. Miután mindenki mindenkivel találkozott, le kell adni a kitöltött lapokat. 48 órán belül kölcsönös szimpátia esetén megkapják egymás elérhetőségét és indulhat a komoly ismerkedés már saját szervezésben.

Január 31-én lezajlott az első „randi” a 36-50 éves korosztálynak. 4 pár jelentkezett – nem csak Szarvasról. A hölgyek és urak külön helyiségben várakoztak a találkozásra nagy izgalommal. A könyvtár munkatársai és Tusjak Beáta mentálhigiénés szakember próbálták oldani a feszültséget süteménnyel, teával, halk zenével, kedves szavakkal. Majd elkezdődött a várva-várt program, melyen többen találták egymást kölcsönösen vonzónak. Már csak rajtuk múlik, hogy lesz-e pár belőlük.

Február 11-én a 18-35 évesek találkozójára kerül sor. Még vannak szabad helyek, lehet jelentkezni.

Lesz-e következő korosztály? Ez már az 50 + -osok „merészségén” múlik. 50 fölött sajnálatosan már nagyon sokan maradnak egyedül. Rosszul sikerült házasság, vagy a szeretett társ elvesztése miatt. A gyerekek felnőttek, üres lett a ház. Vannak még vágyak, lennének még tervek, amihez társ kell. Lehet beszélgető, úti, vagy akár házastárs is. Ezt nem pótolják a közösségi rendezvények. Edit és Beáta szívesen segítenek. Hölgyeim, uraim, 50 + osok rajta hát! Mindenkinek járhat egy újrakezdés. Regisztrálni a http://szarvasikonyvtar.hu/randi internetes oldalon, vagy akár telefonon is lehet a 66/312-745 számon. A könyvtár munkatársai várják jelentkezésüket.