Hírforgó, Képgaléria, Média

A Grund Mi vagyunk…! „Gyakorló 20200220”

Indul a kódfejtés. A több, mint négyszáz vendég zsibongva töltötte meg a Cervinus Teátrum színháztermét, és várta a mindig nagysikerű színes kavalkádot és show műsort, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének Farsangi Gáláját. A kód is mi vagyunk! Érted…?!


Forgatag, jókedv és mulatozás, ami valódi gyermekhanggal búcsúztatta a telet 2020-ban is, a Gyakorlóban. A Vízkereszt és a Húsvéti nagyböjt közé beékelődött ünnepnap minden évben várt eseménye a Gyakorlónak, igazi karneváli hangulatot varázsolva a színház zsúfolásig telt termébe. Hagyomány és újszerűség… ez a kettő, ami minden évben a farsangi gálát vezérfonalként meghatározza, így idén a második osztályosok hagyományosan egy néphagyomány őrző műsort mutattak be, ahol a párválasztás és a házasodás volt a központi téma, jó kis csujogatókkal, lakodalmas játékkal. A 2.A és B osztályosok felrúgtak minden szabályt, és picit „gúnyolódhattak is”, ami a farsangba most belefért.

Bíró Gyula intézményvezető megköszönte a szülők mindenkori támogatását, és örömmel nyugtázta, hogy idén is olyan farsangi produkciók kerülnek színpadra, amelyek megmutatják a Gyakorlós szív és gondolat mindenkori dobbanását. Köszönte munkatársainak a befektetett többletmunkát, a rengeteg hozzáadott értéket, és a fenntartó Gál Ferenc Főiskolának, hogy a Gyakorlóban nemcsak gyereknek jó lenni, hanem pedagógusnak, nevelőnek is… Tréfásan megjegyezte, hogy a GFF az egyetlen intézmény Békés megyében, amely háromtól százhárom éves korig szolgál és szolgáltat az óvodásoktól a főiskolások graduális és posztgraduális képzésein keresztül. Az igazgatói beszédet többször is „megzavarták” kicsi, bohókás táncos manók, és tűzriadót is el kellett rendelni a beszéd alatt, amit a hetedik osztályosok tűzoltó csapata megfelelően kezelt, amiben Kohut Pál tűzoltó százados úr sem talált volna hibát. J

A Gyakorló ovi-suli nagycsoportos óvodásai kedves kis banditákként őrizték a kincseiket, és az óvodapedagógus-seriffekkel fergeteges country hangulatot varázsoltak a színpadra. Az első osztályosaink mosoly-parti forgatagot teremtettek; a vidámság, a boldogság és a kedvesség jelét átnyújtva a közönség számára a színpadon. Már izzott is a boogie a lábakban, amikor az ötödik osztályosok rock and roll csapata elárasztotta a színpadot, olyan jampi frizurákkal, ruhákkal és ritmussal, ami megidézte a legkeményebb „FenyőMikikoncerteket”.

A Grund Mi vagyunk! Egyszerre dobbant a Gyakorlós gyermek, nevelő, anyu és apu és nagymama, nagypapa szív a színházteremben, amikor a negyedik osztályosok az álmokért küzdést, az együttesség erejét, az összefogást mutatták be produkciójukban. Felcsendültek a Pál utcai fiúk örökbecsű musical dallamai, és a közönség együtt énekelte, hogy a Grund Mi vagyunk! Nos… Miért is élnénk, ha nem egy álomért?! Érted?! Gyakorlóóó!

A 2. B osztály nemzetközileg is tekintélyes banán fogyasztónak kiáltatott ki az este folyamán, mert a legédesebb, legfinomabb gyümölcsöt táncba foglalva mutatkozott be a nagyérdeműnek. A hatodik osztály kegyetlen showtime-mal indult, hiszen az igazgató leállította a produkció bemutatását. Egy perc alatt a színpadon termett, és követelte az osztályfőnök azonnali megjelenését, hiszen itt olyan fennforgás állt fent, amit még „Gyakorlósigazgató” bizony nem tapasztalt. A hatodikosok saját koreográfiájukkal – Brusznyiczki Adél és Szécsi Panna – megidézték az iskolai lét elviselhetetlen gyönyörűségét, a tanulás, a szerelem, és a kirándulások felejthetetlen pillanatait mai slágerekkel fűszerezve. A hétvégén meg felmegyünk a hegyekbe…, mert ott is jó Gyakorlós gyereknek lenni!

Miközben csomagoltunk, és maradtunk, harminchárom nagyon mókás harmadikos bohóc árasztotta el a színpadot, Zsuzsiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii néni, Bencze Zorka és Csapó Sára koreográfiájával. Vidám műsoruk és tréfás móka-arcuk magával ragadta a közönséget. Megtörtént a keleti nyitás, a 2. A osztály orosz néptáncot mutatott be, váltakozó ritmusokkal, a „szláv néplélek” merészségét színpadra állítva. A nyolcadik osztályosok utoljára léptek a farsangi gálánk pódiumára, akik segítségével visszarepülhettünk pár évtizedet a retro és a disco világába, Elvis Presley, Spice Girls, Michael Jackson és a Beegees muzsikáival, óriási konfetti és szerpentin esővel megajándékozva a színház munkatársait.

Na, szerintünk ilyen egy Gyakorlós farsang, ilyen egy élményekkel teli vidám sokadalom, és még ezt követte a jelmezesek felvonulása, ahol a kreatív alkotások, ötletes beöltözések, vicces mondatok, varázslás és verses bemutatkozások láttatták, milyen egy jelmezes karnevál, amit a nyolcadikosok vezetésével táncház zárt a kicsiknek.

Nálunk az álom valóság! Gyakorló, ahol jó gyereknek lenni…! A kód: a számmisztika kötelezett bennünket.

Sz. Zs.