Sziréna

Cseréltek volna, de csak az egyikük járt jól

A Szarvasi Járási Ügyészség 2 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat és elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 47 éves büntetett előéletű zsámboki férfival szemben.


A férfi 2018. szeptember 8-án egy közösségi oldal üzenetküldő alkalmazásán keresztül vette fel a kapcsolatot egy szarvasi férfival, aki egy faeszterga gépet hirdetett eladásra 51 000 Ft-ért. A vádlott az esztergáért cserébe különböző szerszámokat, számítástechnikai eszközöket ajánlott fel az eladónak, aki ki is választott egy sarokcsiszolót, egy fúrógépet és egy hőlégfúvót.

Megállapodtak abban, hogy a gépeket kölcsönösen megküldik egymás lakcímére, ennek a sértett eleget is tett, az elkövető azonban nem küldte el a gépeket és ez már a megállapodása megkötésekor sem állt szándékában. A férfi 2019. február 13-án az előző módon felvette a kapcsolatot egy makói férfival, aki egy multifunkcionális csiszológépet hirdetett eladásra 16 000 Ft értékben. Az elkövető egy kézi cirkulát ajánlott fel a gépért cserébe, amelyet szintén nem küldött el az eladó részére és ez nem is állt szándékában. A férfit a leírt módszerrel elkövetett csalások miatt 2016 óta többször elítélték, cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve üzletszerűen követte el. A járási ügyészség vádiratában arra is indítványt tett, hogy a bíróság az elzárás büntetés alkalmazásán túl a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényeket is bírálja el és kötelezze a férfit az okozott kár megtérítésére.