Felhívások, Koronavírus, Közlöny

Kötelezettségvállalás közérdekű célra

Hogyan és milyen formában történhet az önkormányzati intézmények, társaságok és egészségügyi ellátásban közreműködök támogatása? – önkormányzati tájékoztató.


Tisztelt Szarvasi Polgárok!

 Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy pénzbeli felajánlással szeretnék segíteni a járvány elleni küzdelemben részt vevő szarvasi önkormányzati intézményeket, társaságokat és az egészségügyi ellátásban közreműködőket (orvosok, mentők) megnövekedett feladataik végrehajtásában, a védekezés miatt felmerülő többletköltségeik viselésében.

Mindazok, akik a társadalmi szolidaritás jegyében ilyen felajánlással kívánnak élni, azt a Polgári Törvénykönyvben szabályozott közérdekű célra tett kötelezettségvállalás formájában tehetik meg, az alábbi módon:

  • a fenti céllal összefüggésben magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok írásban kötelezettséget vállalhatnak arra, hogy vagyoni szolgáltatást teljesítenek (Szarvas Város Önkormányzatának címezve levél vagy e-mail útján),
  • a felajánlásnak tartalmaznia kell a közérdekű célt (hozzájárulás a koronavírus járvánnyal kapcsolatos védekezés költségeihez), a felajánlott vagyoni szolgáltatás tartalmát (összegét), valamint a szolgáltatás esetleges feltételeit (mely intézménynek, gazdasági társaságnak és milyen feladata megvalósításához ajánlja fel), továbbá a felajánló nevét/megnevezését, lakcímét/székhelyét, telefonszámát vagy e-mail címét, valamint azt, hogy hozzájárul-e nevének nyilvánosságra hozatalához,
  • a közérdekű kötelezettségvállalás a kötelezettségvállaló és Szarvas Város Önkormányzata között megállapodás megkötésével jön létre, amely megállapodás aláírására a felajánlás átutalását követően kerül sor. A bankszámlaszám, ahova az utalás teljesíthető: Szarvas Város Önkormányzatának a K&H Bank Zrt-nél vezetett 10408131-00030821-00000004 számlája.
  • a közérdekű célra felajánlott pénzeszközöket Szarvas Város Önkormányzata elkülönítetten kezeli és az adományozó által teljesített befizetésről az adományozás teljesítésekor hatályos adójogszabályok szerint (amennyiben a hatályos jogszabályok igazolás kiadását írják elő), igazolást ad ki a tárgyévet követő év január 31. napjáig,
  • a bankszámlára befizetett pénzeszközök és egyéb felajánlások tekintetében az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy azokat az önkormányzat maradéktalanul a kötelezettségvállalóval kötött megállapodásban megjelölt célra fordítja és erről a közérdekű kötelezettségvállalót tájékoztatja.

 A fenti eljárásrend kizárólag az önkormányzat által fenntartott intézmények, illetve önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok valamint az egészségügyi ellátásban közreműködők (orvosok, mentők) javára tett kötelezettségvállalásokra vonatkozik! Kérjük, hogy egyéb szervezetekkel kapcsolatos támogatási szándékukat közvetlenül azok vezetői felé szíveskedjenek jelezni.

 Szarvas, 2020. március 26.

Tisztelettel és köszönettel:
Babák Mihály polgármester
dr. Melis János címzetes főjegyző