Hírforgó

Újabb sikeres Erasmus+ pályázatok a Székelyben

Gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a tanítás és a tanulás új formáihoz, kihasználva az új lehetőségeket. Ehhez nyújt segítséget az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, az Erasmus.


Iskolánk ebben a pályázati fordulóban a korai iskolaelhagyók arányának csökkentését tűzte ki célul. Ezért két alprogramban is pályáztunk, mindkettőben sikeresen.

A „Híd az európai szakképzési felé – Székelyes diákok külföldi szakmai gyakorlata” című pályázat megvalósítása során 25 diákunk szaktanáraikkal 3-4 hetes szakmai gyakorlatot tölthetnek el szinte minden iskolánk által oktatott szakmában. Finnországban a SASKY iskolacentrumba 2 fodrász tanuló utazhat. Szlovákiába 6 vendéglátásba tanuló diák (pincér, szakács, cukrász, vagy vendéglátásszervező-vendéglős) végezheti szakmai gyakorlatát a négy csillagos Partizán Hotelben. Máltára két turnusban kereskedő, irodai titkár, informatikai rendszerüzemeltető, asztalos, és fodrász diákok utazhatnak négyhetes szakmai gyakorlatra.

A tervezett mobilitásokra a 2020-2021-es tanévben kerül sor, amikor már semmilyen egészségügyi kockázata nincs az utazásnak. A projektben résztvevő diákjainknak az utazást, a szállást, és az étkezést a megítélt 47.851 €-ból iskolánk biztosítja.

A „Híd az európai oktatás felé – módszertani megújulás a Székelyben” című pályázatban 12 kollégánk Európa 6 országába 1-2 hetes nyelvi vagy módszertani kurzusra jut el.

A kurzusok között pozitív gondolkodást fejlesztő, projektalapú oktatással foglalkozó új motivációs és aktivitást bemutató tréningek, IKT eszközök tanórai alkalmazását segítő tanfolyamok és nyelvi, módszertani képzések is vannak. A nyelvi kurzuson résztvevő kollégák az intézmény nemzetköziesítésben és jó gyakorlatok megismerésében szeretnénk a későbbiekben részt venni. A külföldön megszerzett ismeretekből az intézmény minden dolgozója által hozzáférhető tudásbázist hozunk létre. A projekt összköltsége 30.744 € a mobilitások 2022 februárjáig valósulnak meg.

Mindkét projektünk megvalósulásáról iskolánk honlapján tájékozódhatnak folyamatosan.