Sziréna

Megcsapolta a vezetéket

Kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 50 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen, aki gyomanendrődi lakóhelyén hónapokon keresztül méretlenül vételezte a gázt.


A férfi Gyomaendrőd, Sugár utcai családi házánál a gázszolgáltató társaság számlatartozás miatt még 2016-ban leszerelte a fogyasztásmérő és a nyomásszabályozó berendezéseket, így az ingatlanon megszűnt a gázszolgáltatás. A férfi 2019. április elején jogosulatlanul rákötött a méretlen gázvezetékre oly módon, hogy az utcafronti kerítés síkjában elhelyezett gázóra szekrénytől egy vízvezetékcső felhasználásával a főcsapot és a nyomáscsökkentőt megkerülve bevezette a gázt a házba. A ház konyhájában a férfi nyomásszabályozót szerelt a gázvezetékre, majd azt innen két irányba ágaztatta, a csöveket pedig két fogyasztóhoz, egy konyhai gáztűzhelyhez, valamint az egyik szobában elhelyezett gázkonvektorhoz csatlakoztatta. A városi gáz, mint gazdaságilag hasznosítható energia büntetőjogi szempontból dolog, így jogosulatlan vételezése és hasznosítása lopásnak minősül. A gázszolgáltató ellenőrei lakossági bejelentés alapján 2020 januárjában tartottak helyszíni ellenőrzést az ingatlannál; a férfi ezen időpontig magatartásával közel 125.000.-Ft kárt okozott a gázszolgáltató részére.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében bocsássa próbára, a gáz szabálytalan vételezéséhez használt eszközöket kobozza el tőle, és kötelezze őt a sértett részére okozott kár megtérítésére.