Sziréna

Ittasan, munkagéppel okozott halálos kimenetelű balesetet, vádemelésre került sor

A Gyulai Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat azzal az 57 éves büntetlen előéletű dévaványai férfival szemben, aki 2020 októberében Dévaványa külterületén egy állattenyésztő telepen ittasan, munkagéppel agyonnyomott egy 67 éves férfit.


A terhelt a vádbeli időben egy Dévaványa külterületén található sertéstelepen dolgozott, míg a sértett férfi az egyik szomszédos telephelyen állatgondozó volt. 2020. október 12-én, a délelőtti órákban a sértett a munkahelyén lévő birkahodályban dolgozott egy forgalmi rendszám nélküli, közel 3000 kg önsúlyú rakodógéppel, amely munkavégzés közben elakadt az állati ürülékben. A sértett ezért átment a szomszédos telepre és a terhelttől kért segítséget, hogy egy vontatókötéllel vontassa ki a járművet. A terhelt korábban szeszes italt fogyasztott, közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt, ráadásul a munkagép működtetéséhez szükséges mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvánnyal sem rendelkezett, ennek ellenére munkáltatója tudta és engedélye nélkül beindította a telephelyen található, közel 2700 kg önsúlyú, forgalmi rendszám nélküli rakodógépet és azzal átment a másik telepre. A terhelt a munkagépen lévő, járművek vontatására alkalmatlan, kb. 1 cm vastagságú, szövetből készült kötéllel megpróbálta az elakadt munkagépet kihúzni. A kötél azonban elszakadt, ezért a terhelt a járművel közelebb ment a másik járműhöz, majd a – szakadás miatt megrövidült – kötelet a sértett az elakadt munkagéphez kötötte. A kötél azonban ismét elszakadt. A sértett ekkor a két munkagép közé állt és jelzett a terheltnek, hogy a kötél újbóli megrövidülése miatt álljon még közelebb az elakadt munkagép hátuljához. A terhelt így is tett, azonban haladása során nem észlelte, hogy a sértett továbbra is a két munkagép között áll, emiatt nekiütközött és az elakadt munkagép hátuljához szorította a sértettet. A baleset következtében a sértett férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően, még aznap elhalálozott.

A Gyulai Járási Ügyészség a mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamint határozott időre tiltsa el a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványhoz kötött foglalkozások gyakorlásától, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 500.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.