Hírforgó

„Ötezer év tanúi” címmel időszaki kiállítás nyílt a Körösvölgyi Állatparkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában 2022. január 2. – december 31. között „Ötezer év tanúi – halmok a Tiszántúl középső részén” című különleges időszaki kiállítással várjuk a kedves érdeklődőket.


Az általában kunhalom néven emlegetett, Kárpát-medence alföldi területein található jellegzetes földhalmokról a mindennapokban ritkán hallani és csak nagyon kevesen vannak tisztában ezeknek ember alkotta, több ezer éves építmények jelentőségével.

A tablószerű kiállítás Bede Ádám régész, halomkutató rendezésében a halmok, mint antropogén tájértékek – rendkívül sokszínű történetébe ad betekintést, valamint a halmokon fennmaradt kicsiny élőhelyek, természetes szigetek ökológiai és természetvédelmi jelentőségét kívánja bemutatni.

A szerző saját fotóival gazdagon illusztrált kiállításából megtudhatjuk, hogy a kunhalmokat valójában a kunok építették-e, hogy mik azok a kurgánok, tellek, laponyagok, őrhalmok vagy határhalmok, vagy, hogy miként őrzik ezek a képződmények a hajdani kiterjedt lösz sztyepp töredékeit a természetes ős-vegetáció kicsiny élőhely-szigeteiként.

A halmok régészeti, történeti jelentőségéről elődeink, a sztyeppi, keleti nomád népek vonatkozásában nyerhetünk betekintést. S végül, de nem utolsósorban olyan népi mendemondák titkaira is fény derül, hogy miféle furfangos módon lehet megszerezni a gonosz Cserni Jovántól a szeghalmi Balkány-halom kincsét, vagy miért hajított el Rózsa Sándor menekültében egy fekete macskát az őt üldöző pandúrok felé a mindszenti Ludas-halom tájékán.,

Fontos küldetése még a kiállításnak, hogy felvázolva az aktuális problémákat, felhívja a figyelmet, hogy Alföldünk halmait csak együtt, közösen védhetjük meg.

Akik a halmok izgalmas témájában még mélyebben szeretnének elmerülni azok számára már most ajánljuk idei programjaink sorából a 2022. március 5.-én megrendezésre kerülő kunhalmokról szóló előadásainkat, illetve Közép-Európa legnagyobb kunhalmához, a békésszentandrási Gödény-halomhoz nyár elején  tervezett szakvezetéses e-bike túránkat. A programokról alábbi linkekre kattintva tájékozódhatnak részletesebben.

https://www.kmnp.hu/hu/programok/titokzatos-kunhalmok-123

https://www.kmnp.hu/hu/programok/koros-menti-kastelyok-kastelytorteneti-szakvezeteses-tura-e-bike-kal-157