Hírforgó

Szarvasról indult – a Magyar Kultúra Lovagja lett

A Magyar Kultúra Lovagjai közé választották a szarvasi származású Dobrotka Pált, a szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítóját, vezetőjét. Az elismerés újdonsült birtokosának a könyvekkel való foglalkozása is kapcsolódik szülővárosához, elsőként a Szarvasi képeslapok c. könyvet adta ki, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend.


A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozója a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, melynek fő támogatója a Hadügyminisztérium. A díjátadó is a Stefánia Kultúrpalotában volt január 22-én, szombaton, Budapesten a Magyar Kultúra Napján. Az alapítvány szabályzatában előírtaknak megfelelően a lovagok közé azt választhatják, aki maradandót alkot a kulturális örökség ápolásában és önzetlenül sokat tesz szűkebb-tágabb környezetének közösségéért.

Szeged, 20220124. A Magyar Kultúra Lovagja lett Dobrotka Pál a Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetõje.
Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

A Dobrotka család tizedik generációjának tagjaként született Pál, szarvasi tanulóéveit követően Szarvason és Békéscsabán dolgozott. Neves békés megyei lokálpatriótaként került Szegedre, ahol 2011-ben alapította meg a Nemzeti Értékek Könyvkiadót. Első könyvként a Fári Irén szerzői név alatt megjelent „Szeged Anno… fényképeken őrzött történelem” című kiadványról Péter László irodalomtörténész azt mondta, hogy az elmúlt 200 év legattraktívabb szegedi kötete. Egyik utolsó szép nagy munkája a Dlusztus Imre alapító-főszerkesztővel dolgozó kiadónak Molnár Anita kötete: „A szögedi paprika”. A kiadó könyvei között természetesen megtalálhatók a szarvasi vonatkozások, úgy az „Alma máter”, mint a „Patikák és patikusok” vagy a „Mindennapi kenyerünk” című albumokban is. Dobrotka Pál tagja és rendszeres résztvevője a Vajdás Öregdiákok Baráti Köre és Szarvas Város Baráti Köre rendezvényeinek.

A díjátadón hosszan sorolták, méltatták Dobrotka Pál lovagi tetteit, ezekből tudható, hogy a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke és a Panoráma Világklub Csongrád-Csanád megyei társklubjának elnöke. Alapító tagja a szarvasi Tessedik Táncegyüttesnek, dolgozik a Zsombói Művészetbarátok Egyesületének elnökségében is.

Szeged, 20220124. A Magyar Kultúra Lovagja lett Dobrotka Pál a Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetõje.
Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Gasztrokulturális rendezvényszervezőként a „Szegedi Kézműves Sörfesztivál” rendezője, valamint a „Jó magyar sör”, a „Magyar húsmívesség” és a „Mindennapi kenyerünk” című attraktív kötetek kiadója.

Dobrotka Pál a szegedi nemzeti emlékkert építője és rendezvényeinek szervezője és támogatója volt. – Az általa vezetett Nemzeti Értékek Könyvkiadó prémium minőségű könyvei az ismeretterjesztés igényével mutatják be a magyarság szellemi és kézműves értékeit – olvasható a díjátadók méltatásában.