Hírforgó, Képgaléria, Média

„Azt pedig tudjuk, hogy akik az Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.” Róm 8,28

Szeptemberben mindannyian nagy lelkesedéssel, új tervekkel kezdtük a tanévet. Most pedig eljött a sokak számára várva várt pillanat, elérkeztünk az iskolai év végéhez.


Iskolaközösségünk 22. tanévét záró istentisztelete Horváth Z. Olivér szolgálatával kezdődött, aki erre az alkalomra a Példabeszédek könyvéből a „Tartsd meg parancsaimat, hogy élj, tanításomat őrizd, mint a szemed fényét!” igét választotta. Egy sokat hallott mondásra – amit megtanulsz, azt soha nem vehetik el tőled – emlékeztetette a gyermekeket. Arra kérte őket, ne engedjék elveszni azt a tudást, amiért megdolgoztak a tanév folyamán, akkor sem, ha nyáron nagy a kísértés, hogy feledjék a tanulást, az iskolát. Hiszen amiért megküzdöttünk, és azt meg is őrizzük, mindig gazdagítani fog bennünket.

Igazgatónőnk, Molnár Istvánné köszöntötte a megjelent vendégeket, szülőket, nagyszülőket, nevelőtársait, a nyugdíjas pedagógusokat és a diákokat. Külön köszöntötte Grünwald Béla nyugalmazott igazgató urat, a Gyermekünkért, Jövőnkért Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki gratulált a szép eredményekhez a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt.

Tanévzáró istentiszteletünket megtisztelte Dr. Czinkóczky Mihály egyházközségi felügyelő úr, aki megköszönte pedagógusaink áldozatos munkáját, diákságunk kiváló eredményeit, melynek köszönhetően országos hírű lett iskolánk. Molnár Istvánné gratulált a felügyelő úrnak, aki 50 év – az agrár-felsőoktatásban végzett – oktatási munkájáért kapott kitüntetést. A magas szintű állami elismerés mellé átadta iskolánk ajándékát, Tóth-Rigler Emma 8.a osztályos tehetséges tanulónk festményét.

  1. évfolyamos diákok szolgálatával folytatódott az ünnepélyes tanévzáró. Vidám, felszabadult, angol-magyar nyelvű műsoruk felidézte a mögöttünk álló tanév gazdagságát.

A tanév végén számadást készítünk az éves munkánkról úgy diákok, mint tanárok, szülők is. A tanulásnak szentelt időt tartalmas szabadidős programok – tanulmányi kirándulások, vetélkedők, versenyek, színházlátogatások, könyvtári- és múzeumpedagógiai foglalkozások – színesítették. Ünnepeink meghittek voltak, áthatotta a hit bizonyossága és a hazaszeretet nemes érzése.

Igazgatónőnk beszédében arra emlékeztetett, hogy melyek a legfontosabb hozzáadott értékeink: az iskola szellemiségét meghatározó tisztesség, becsületesség, megbízhatóság, felelősség, szorgalom, egymás iránti tisztelet. Közös munkánk eredményét röviden, számokkal kifejezve elmondhatjuk, hogy iskolánk tanulmányi átlaga 4,4, kitűnő lett 145 diákunk, 1049 tantárgyi dicséretet és 823 igazgatói dicséretet kaptak tanulóink.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben pályázatot hirdet a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” cím elnyerésére. A 2021-es évben elért eredményei alapján a kitüntető címet Velencei Boldizsár 7.a osztályos diákunk nyerte el, aki 7 éves korától, 2016 óta versenyszerűen kajakozik. Számos korosztályos bajnoki címet tudhat magáénak. Az elmúlt években a korosztályos Magyar Bajnokságokon nem talált legyőzőre. 2021-ben a Vajda Attila Regionális Akadémia legeredményesebb férfi kajakosának választották. További sok sikert kívánunk neki!

Ezután a Gyermekünkért, Jövőnkért Alapítvány anyagi támogatásával a nevelőtestület döntése alapján a diákok jutalmazása következett.

Az Év Tanulója címet adományozzuk és jutalomban részesítjük azt a tanulót, aki az iskola jó hírnevének növeléséhez az adott tanévben a legnagyobb mértékben hozzájárul. Ebben a tanévben Nyárádi Hanna 7.b osztályos tanuló vehette át ezt a díjat.

Kiváló Kisdiák címet adományozott az alsós munkaközösség Kepenyes-Darida Zóra 4.a osztályos tanulónak, aki kiemelkedő tanulmányi eredményével, példás magatartásával, szorgalmával, kiemelkedő versenyeredményeivel példaként áll tanulótársai előtt.

A nevelőtestület határozata alapján példaértékű magatartásért, szorgalomért, 4 éven át kitűnő tanulmányi eredményért, versenyeken elért kimagasló helyezésért nevelőtestületi dicséretben részesültek  Biacs Ákos 4.a, Torda Dominik 4. b, Buzás Sára 4.c osztályos tanulóink.

4 éven át kitűnő tanulmányi eredményért, a labdarúgás és sakk diákolimpián nyújtott kimagasló teljesítményért nevelőtestületi dicséretben részesült Styevák Nándor 4.b, Tóth Zalán 4. c, Nagy Lukács 4.c.

Nevelőtestületi dicséretben részesült 4 éven át kitűnő tanulmányi eredményért, a művészetek területén nyújtott kimagasló eredményéért Darida Lili 4.a, Molnár Emma 4.a és Král Villő 4.a osztályos tanuló.

Ezután a kitűnő tanulókat szólította Molnár Istvánné az oltár elé, akik könyvjutalomban részesültek. Számukra a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít előadására.

Babák Mihály polgármester úr felajánlásából azok a tanulók, akik javítottak eredményükön ebben a tanévben, a Cervinus Teátrum színházjegyét vehették át bizonyítványukkal együtt.

Fenntartónk, a Magyarországi Evangélikus Egyház jutalomban (Decathlon utalvány) részesítette harminchárom alsós és ötvenöt felsős diákunkat, akik országos versenyeken értek el kimagasló helyezést.

A Sakkpalota programban részt vevő tanulók Huszti Erika tanítónő vezetésével a tanévben kiemelkedő eredményeket értek el, ezért a legeredményesebb sakkozók – Nagy Lukács János 4.c és Szalai Anita 5.a – a  Gyermekünkért, Jövőnkért Alapítvány díját vehették át. Anita 6,5 évesen kezdett sakkozni a Benka iskolában. 8 évesen lett először megyei bajnok, 11 évesen már háromszoros megyei bajnok, majd országos 1. helyezettként elnyerte a “Magyarország Sakk Diákolimpia Bajnoka” címet.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy tanulóink közül többen szerepeltek a Cervinus Teátrum előadásain. Munkájukat elismerve szólították az oltár elé Szemenyei Kevint, Bracsok Balázst, Kepenyes-Darida Alexet, Kepenyes-Darida Zórát,  Kepenyes-Darida Zoét, Tiba Hannát, Tímár Csabát és Tóth-Rigler Emmát.

A Szarvasi Diáksport Tanács minden évben megjutalmazza legjobb sportolóit. Ebben a tanévben az általuk felajánlott díjat vehették át Neumann Kristóf 6.b, Rácz Botond 3.b, Opauszki Bence 3.b és Galó Barnabás 4.a osztályos tanulók.

A Művészeti Alapiskolásaink és énekkarosaink színvonalas előadásaiért járó ajándékot Árgyelán Kitti és Paraszt Attiláné vehették át.

Köszönjük a nagylelkű felajánlásokat, és gratulálunk mindenkinek!

Molnár Istvánné ezután nyugdíjba vonuló kollégáink, Farkas Antalné és Védőné Dobrotka Edit több évtizedes szolgálatát köszönte meg az oltár előtt, azt, hogy segítettek kialakítani a Benkára jellemző értékrendet. A diákok, kollégák és a szülők pedig hatalmas tapssal köszöntek el tőlük.

Igazgatónőnk egy-egy szál virággal mondott köszönetet azoknak a negyedikes kisdiákok szüleinek, akik a legtöbbet tettek iskolánkért.

Szeretnénk megköszönni az iskolának nyújtott segítséget azoknak a szülőknek is, akik gyermekeiktől szorgalmas munkát, kitartást vártak el, iskolai munkájukat hol biztatással, hol kellő szigorral segítették, akik gyerekeiknek a mindennapi életben jó példát mutattak tiszteletben, emberségben.

A következő időszak a pihenésé, a kikapcsolódásé, az erőgyűjtésé kell legyen. Szép, élményekkel teli vakációt kívánunk mindenkinek!