Sziréna

Nem megfelelően tartotta a kutyákat

A Szarvasi Járási Ügyészség 10 rendbeli állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 21 éves és egy 54 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen, akik 10 kutya gondozásának súlyos fokú elhanyagolásával veszélyeztették az állatok életét, egészségét.


A fiatalabb férfi egy gyomaedrődi ingatlanban több kutyát tartott, részben a házban, részben a ház mellékhelyiségében bezárva. A férfi a megfelelő tartási körülményekről, így az állatok élelmezéséről, itatásáról, higiénikus környezetben tartásáról tartósan nem gondoskodott. Nem elégítette ki az ebek élettani szükségleteit, a szélsőséges környezeti viszonyoktól, a 35 fokos nyári meleget elérő hőmérséklettől nem védte meg őket, nem biztosította a megfelelő mozgást és körülményeket számukra. Állatorvoshoz sem vitte a kutyáit, a fertőző megbetegedések elleni immunizálásukról (oltás) szintén nem gondoskodott, emiatt az ebek külső parazitákkal is fertőzöttek és szemmel láthatóan gondozatlanok voltak. A férfi 2021 júniusában hosszabb időre, munkavállalás céljából Németországba utazott, ezért megbízta ismerősét, az idősebb terheltet, hogy a melléképületben tartott 7 különböző – yorkshire terrier, bulldog, mopsz, puli – fajtájú kutyáról, valamint az ingatlan udvarán átmenetileg láncon elhelyezett 3 bullterrier fajtájú kutyáról gondoskodjon. A férfi a gondozására bízott állatok ellátására alkalmatlan volt, elhanyagolta a kutyák etetését, itatását és a környezetük rendben tartását.  A tartós vízhiány miatt az egyik ólban tartott és gondozására bízott yorkshire terrier jellegű kutya elpusztult, amelyet a férfi nem is észlelt; a rendőri intézkedés során már csak az eb kiszáradt teste került megtalálásra, a halálát pedig kiszáradás okozta. Az ingatlanon 2021. július 14-én foganatosítottak rendőri intézkedést, amelynek során több kutyát alultáplált, lesoványodott állapotban, külső-belső élősködőkkel teli találtak, többnek a viselkedése zavart és bizalmatlan volt. A tulajdonos lemondott a kutyákról, azok állatvédő szervezetekhez kerültek.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével ítélje el, a tulajdonost pénzbüntetéssel, míg a kutyák gondozásával megbízott férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtsa.