Hírforgó

Versenyt hirdettek a civilek

A Körös-szögi Civil Fórum Egyesület vers- és prózamondó versenyt hirdetett a kistérség településein hagyományteremtő céllal, melynek döntője Huzella Péter előadóművész részvételével zajlott le.


Békésszentandrásról, Csabacsűdről, Hunyáról, Gyomaendrődről, Kardosról, Kondorosról, Örménykútról, Szarvasról három korosztályi kategóriában tematikai megkötés nélkül jelentkezhettek általános iskolai felső tagozatos, középiskolai tanulók valamint 18 éven felüliek: felnőttek, főiskolai hallgatók.

A Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázat segítségével hirdettük meg, bonyolítottuk le a két elődöntőt a kistérség településeinek részvételével – megosztva a településekről indulókat, hogy a sok jelentkező miatt ne legyen egész napos a verseny.

Kondoroson a Művelődési Házban február 12-én a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény segítségével zajlott az elődöntő. Csabacsűdről, Hunyáról, Kardosról, Örménykútról, Kondorosról vártuk a jelentkezőket.
Február 14-én Szarvason a Civil Házban, a döntő helyszínén vártuk Békésszentandrás, Gyomaendrőd és Szarvas versenyzőit.

Az utolsó pillanatban több iskola lemondta a részvételt farsang, iskolai rendezvények, utazások miatt, ezért a tervezettnél kevesebben versenyeztek. Az általános iskolások így is sokan voltak, de pl. a gyomaendrődiek visszalépése miatt a középiskolások Szarvas két iskolájából jelentkeztek. A felnőtteket nem sikerült aktivizálni: mindössze egy bátor versmondónk volt.

A döntőn nem tudott részt venni pl. a kondorosi elődöntő 1. és 2. helyezettje, mert külföldre utaztak a döntő időpontjában. A most visszalépő iskolák jövőre szeretnének részt venni a versenyen, amennyiben sikerül újra megrendeznünk. Ehhez szeretnénk sikeres, nyertes pályázatot benyújtani, hiszen hagyományteremtő céllal hirdettük meg a versenysorozatot.

A döntő különös jelentőséggel bírt, hiszen a rendezvénnyel egy időben Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Kaláka együttes volt tagja „Csatadal” című zenés irodalmi délutánt tartott az érdekődőknek.
Gratulálunk a verseny résztvevőinek, a felkészítő tanároknak! Köszönjük szépen a zsűri munkáját az elődöntőkön és a döntőn: Laurinyeczné Trnyik Juditnak, Horcsák Istvánnak, Brachna Irénnek és Dr. Kutas Ferencnek. (A zsűrik tagja volt még Tusjak Lászlóné.)

Tusjak Lászlóné
a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület vezetőségi tagja, titkára, a projekt menedzsere